U četvrtak, 17. studenog u 18 sati u Gradskoj galeriji Zabok otvara se izložba akademske slikarice Koraljke Kovač.

Likovni izričaj Koraljke Kovač kroz mnoge je godine i faze doživio lagane mijene, ali je ostao jednako snažan i prepoznatljiv unutar tradicije lirske i kolorističke apstrakcije. Apstraktne matrice iznimno raskošne tonske skale, u mnoštvu slojeva, podslika i preslika, – rađene u najrazličitijim tehnikama, kreću se u rasponu od kolorističko – lirske apstrakcije, op-art-a do bilježenja kozmičkih krugova, mandala i prepoznavanja rešetkastih matrica višedimenzionalne stvarnosti, piše o ovoj izložbi povjesničarka umjetnosti Iva Körbler.

Kompleksna umjetnička matrica

Koraljka Kovač rođena je u Zagrebu. Diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u klasi prof. Zlatka Kesera. Bavila se animiranim filmom i ilustracijom, bila je članica grupe Daklelososi i udruge Punkt. Do sada je imala 68 samostalnih i 86 skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu.

Dobitnica je Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu i Likovne nagrade HDLU-a za najbolju izložbu u 2020., ‘Unutrašnji prostori’ u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu. Osmislila je 44 autorske koncepcije kroz projekte, izložbe suradnje za studente dizajna tekstila.

– Ponekad me njezine slike podsjećaju na krugove koji se šire na površini vode kada bacamo oblutke, a Koraljka u svojoj unutarnjoj viziji uspijeva uhvatiti sve: i površinu, kao i slojeve koji dubinski vode do dna – kaže Iva Körbler.

– Stoga ova kompleksna umjetnička matrica ima toliku snagu i uvjerljivost jer kod Koraljke svaki ton vibrira svojom frekvencijom: ništa nije slučajno i ništa nije prepušteno slučaju. U tom procesualnom elementu svojeg rada umjetnica će se približiti i tzv. meditativno -kontemplativnoj kolorističkoj apstrakciji, pa i kromoterapiji, gdje se kroz sinestezijski princip progovara o usklađivanju vlastita života s prirodnim zakonima i postavkama koje danas pola čovječanstva istovremeno zanemaruje, a druga polovica ponovno otkriva – piše Körbler, između ostaloga, u predgovoru izložbe Unutarnje konstelacije.