Da je Zagorje malo, ni Zagorje malo. Tuj se odnavek veseliti znalo…

Veselo bude i u utorak, 10. rujna od 20 sati. U Tjednu kajkavske kulture, koji traje do 14. rujna, u Galeriji grada Krapine svoju novu modnu kolekciju, inspiriranu kajkavskim popevkama, predstavit će zagorska dizajnerica Monika Hršak (30) iz Orehovca Radobojskog.

Etno kaj

– Inspiracija za ovaj dizajn, Etno kaj, su kajkavske popevke, Oko jene hiže, Katarinčice, Tancala bi rada… Inspirirana stihovima, ocrtala sam haljine koje će na modnoj reviji nositi ravnateljice krapinskih institucija – rekla nam je Monika.

– Svaka haljina, osim ručno oslikanih etno motiva, nosi i naziv jedne od poznatih, starih kajkavskih popevki – dodala je.

Jednu od haljina na reviji će nositi i Grozdana Pavlović, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Krapina.

Festivalski kišobrani

– Jako sam uzbuđena, završnu probu haljine sam odradila, prekrasna je. Veselim se reviji – kaže nam Grozdana.

Tvrtka Tabacco, vlasnik brenda Hrvatski kišobran, izradila je spektakularne kišobrane. Njih 25 su unikatni festivalski kišobrani oslikani poput naslovnica CD-a i gramofonskih ploča Festivala kajkavske popevke od 1966., prve godine Festivala, pa do 1990.

Kišobrani će biti ponuđeni na aukciju, a prikupljeni novac namijenjen je izgradnji novog Odjela dječje hematologije i onkologije na Rebru te dio za udrugu Europa Donna Krapina.

Ni Zagorje malo

U dvorištu Galerije na velikom platnu premijerno će biti promoviran spot Kvarteta Gubec, Ni Zagorje malo. Tu će popevku Gupci prvi puta uživo izvesti u subotu, 14. rujna na 54. Festivalu kajkavskih popevki.

Ni Zagorje malo potpisuju Snježana Flegar kao autorica teksta i Rajko Suhodolčan kao skladatelj i koautor teksta. Za revijski orkestar HRT-a priredio ju je Siniša Leopold. Pjesma je napisana iz očiju Pippe, napuštene kujice, udomljene u Zagorje. Govori o bezuvjetnoj ljubavi kakvu psi pružaju, odnosno o uzvraćenoj ljubavi zagorskoga kraja i dobrih i vrijednih Zagoraca.

Spot je sniman na prekrasnim lokacijama imanja obitelji Werk na bregu Lopatice kod Radoboja, ranču obitelji Pečnik u Velincima kod Kumrovca, OPG-u obitelji Bosnar na bregu Osredek iznad Desinića, jezerima u Bedekovčini, Krapini, Velikom Taboru, Trakošćanu i još mnogim mjestima Hrvatskog zagorja u namjeri da se pokaže jedinstvena ljepota kajkavskog podneblja.