Festival kajkavskih popevki u Krapini živi od 1966. U subotu 14. rujna doživjet će svoje 54. izdanje. U Festivalskoj dvorani u Krapini nastupit će 21 izvođač. Kajkavsko govorno područje dobit će 21 novi biser kajkavske popevke.

Nekajkavci ostavili trag

– Ovaj je Festival i nastao s idejom promoviranja kajkavskog izričaja uobličenoga kroz glazbu. Popevku su promovirali najveći izvođači. Krapina je postala karakteristična i razlikovala se od drugih festivala upravo po izvođačima, jer su nastupali, a i danas nastupaju, pjevači koji nisu kajkavci – ponosan je na ovaj projekt Siniša Leopold, umjetnički direktor Festivala.

Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Na krapinskoj pozornici popevali su Vice Vukov, Ivo Robić, Krunoslav Kićo Slabinac, Oliver Dragojević, Dubrovački trubaduri. Tereza Kesovija svakako je dugi niz godina bila zaštitni znak ‘krapinske popevke’.

Kaj kroz glas opernih pjevača

Nastupali su i pjevači ozbiljne glazbe, Ruža Pospiš Baldani, Zvonimir Prelčec, Vladimir Ruždjak, Krunoslav Cigoj

– Ni na jednom festivalu, zagrebačkom, opatijskom, splitskom, ne nastupaju takva imena, pjevači ozbiljne glazbe. Tu je i veliki orkestar HRT-a s više od 30 svirača, a svakako smo posebni i po tome što su izvođači u kajkavskim narodnim nošnjama – naglasio je Leopold.

Popevke za navek

U ove 54 godine kajkavski je festival iznjedrio više od 2000 popevki. Mnoge od njih veliki su hitovi, poput Naj zvoni popevka, Zagorci smo, kaj nam fali, Senjam te mati, I onda neš pil, Dugo me ni bilo, Zagorje moje zeleno, Katarinčice… Baš će se te pjesme pjevati u petak na retrospektivnom koncertu ‘Popevke za navek’.

Kajkavske evergreene popevali buju Iva Ranogajec Inkret, Livio Morosin, Rajko Suhodolčan, Bojan Jambrošić, Barbara Suhodolčan, Maja Vučić, Tvrtko Stipić, Kvartet Gubec, Gordana Ivanjek Tušek… Koncert počinje u 20 sati u Festivalskoj dvorani u Krapini uz izravni prijenos na 2. programu HTV-a.