Veliko je to finale Tjedna kajkavske kulture. Festival kajkavske popevke jedan je od najstarijih hrvatskih festivala. U subotu 14. rujna doživjet će svoje 54 izdanje.

Kroz nove će kajkavske popevke autori i pjevači opjevati svoje Zagorje.

Najveći orkestar igdje

– Imamo 21 novu, sjajnu kajkavsku skladbu. Neki su zadržali tradiciju klasične kajkavske popevke, neki su joj prišli suvremenije, drugačije, modernije. Ima tu popa, swinga, bluesa. Bitno je da smo zadržali tradiciju, ali i da provlačimo jedan moderniji, suvremeniji pristup – izuzetno je zadovoljan ovogodišnjim skladbama Siniša Leopold, umjetnički direktor Festivala.

U Krapini se ni ove godine neće mijenjati ono što ni jedan hrvatski festival nije imao niti nema. Veliki orkestar HRT-a na bini s više od 30 svirača.

– Ovako veliki, živi orkestar na bini nema nitko. Jedini smo festival s toliko glazbenika na pozornici. To, i pjevači u narodnim nošnjama s kajkavskih govornih područja, tradicija su koju sigurno nećemo mijenjati. Krapina i jest po tome prepoznatljiva – ponosan je Damir Novina, predsjednik Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo pod čijom palicom i je organizacija festivala.

Kaj ostaje za navek

Večeras u Festivalskoj dvorani u Krapini, uz izravan prijenos na 1. programu HTV-a od 20 sati, pjevaju: Etno duo Goga i Željko i Ilirci, Dina Leško, Srečko Blažičko i Ilirci, Queentete, Medea Market Sindik, Marko Jašek i Verica Putak, Klasja Modrušan, Gabriela Hrženjak, Roko Vušković, Jelena Balent, Mate Grgat, Marija Borić, Tomislav Brajša i Ilirci, VS Little Black Dress, Danijela Pintarić, Hrvoje Hegedušić, Gordana Ivanjek Tušek, Mirko Švenda Žiga, Zdenka Kovačiček i Greenhouse blues band, Bojan Jambrošić i Kvartet Gubec.

– Prilagođavamo se publici, unosimo jedan moderniji duh, ali se držimo tradicije i čvrsto kajkavštine – dodao je Novina.

Jedna od sjajnih izvedbi ove godine svakako je ona Zdenke Kovačićek, Popevka o srcu kaj čkomi. Sjajan putokaz za suvremeniji kaj.