‘Women about women’ dio je međunarodnog umjetničkog projekta ‘Rise of women in culture in Western Balkan’ 

Međunarodna grupna izložba ‘Žene o ženama’, prema konceptu idejne začetnice projekta, kustosice Biljane Jotić, okuplja pet kustosica iz pet zemalja koje su odabrale po pet umjetnica iz svoje zemlje. Kustosice i umjetnice dolaze iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Slovenije.

U selekciji povjesničarke umjetnosti i nezavisne kustosice Sonje Švec Španjol na međunarodnoj izložbi sudjeluju hrvatske umjetnice Ivana Bajcer, Mirela Blažević, Marina Ćorić, Lena Kramarić i Mateja Rusak. Otvorenje grupne izložbe u sklopu projekta ‘Uspon žena u kulturi na Zapadnom Balkanu’ je u utorak, 9. ožujka u 18 sati u Galeriji Prica u Samoboru putem video prijenosa uživo na Facebook i Youtube stranici projekta, Rise Of Women.

Žene, umjetničkim jezikom

Projekt je posvećen uvidu i ukazivanju na ulogu i značaj žene u oblikovanju kulturne i društvene stvarnosti. Kroz projekt se povećava vidljivost umjetnica, ali i potiče različitost izražavanja, medija, načina i odnosa prema stvaralaštvu.

Zagorka Ivana Bajcer na izložbi će o ženama ‘progovoriti’ kroz svoj rad Ispiranje2, fotografijom iz video uratka iz 2017.

Jedan od ključnih ciljeva projekta jest povezivanje sektora u kulturi, poticanje suvremene produkcije, te suradnja između aktivnih ženskih kustosica, umjetnica, udruga i ostalih aktera u kulturi. Čast da bude predstavnica, kustosica za Hrvatsku, pripala je Sonji Švec Španjol, što je ujedno i priznanje za njezin dosadašnji rad.

Otvoreno o predrasudama i preprekama

– Međunarodni projekt i izložba ‘Women about women’ okuplja 25 umjetnica iz pet zemalja i predstavlja jedinstven prostor unutar kojeg umjetnice iskreno i otvoreno progovaraju vlastitim umjetničkim jezikom, različitim izričajima i kroz različite medije, objedinjene zajedničkom temom – žene. Samostalne umjetnice i nezavisne kustosice blisko surađujući i djelujući u području kulture i umjetnosti često se suočavaju s istim predrasudama, problemima ili preprekama, a svaka ih rješava na svoj način ovisno o karakteru, temperamentu, okolnostima i mogućnostima – kaže Švec Španjol.

Sonja Švec Španjol nezavisna je kustosica, izuzetno tražena i cijenjena u umjetničkim krugovima. Nakon otvorenja izložbe u 18 sati, Švec Španjol će od 19 sati gledatelje virtualno provesti kroz postav izložbe

– Takva povezanost, razumijevanje i iskustvo učinile su ovu suradnju poticajnom i bogatom, lišenom ikakvih lažnih uvijanja i pakiranja u poželjne celofane. Riječ je o jedinstvenom međunarodnom projektu koji je posvećen uvidu i ukazivanju na ulogu i značaj žene u oblikovanju kulturne i društvene stvarnosti, a to čini kroz najiskreniji vid komunikacije – umjetnost – dodala je hrvatska kustosica.