107 zlata na Međunarodnoj izložbi mladih vina u Ludbregu

Šampioni 31. Međunarodne izložbe mladih vina u Ludbregu su Stjepan Vučemilović iz Zadra i Miroslav Matijašec iz Sigeca Ludbreškog.

Vučemilović je s Merlotom osvojio 91 bod, a Matijašec s Rajnskim rizlingom 88 bodova. Među 440 uzoraka, zaprimljenih iz Hrvatske, Slovenije i Mađarske, najvišim priznanjem Zlatni trsek okitilo se 107 vina.

Srebrni trsek dobilo je 209 uzoraka vina, a Brončani trsek 68. Ove godine dodijeljena je i posebna Nagrada Branko Kežman za najbolje ocijenjeno vino člana Udruge vinogradara Trsek, kao uspomena na preminulog dugogodišnjeg predsjednika Udruge. Nagradu je dobio Mladen Matijašec.

Foto: Varaždinska županija

– Moramo biti zadovoljni kvalitetom vina, ove godine imamo 107 zlata i to nas veseli. To je dokaz kako je kvaliteta vina zaista dobra. Izložba svake godine privlači sve više izlagača i posjetitelja i mislim da kao udruga radimo dobre i korisne stvari za promociju vinarstva ove naše Ludbreške regije, ali i šire – rekao je Krešimir Horvat, predsjednik udruge Trsek.

Predsjednik ocjenjivačke komisije Marijan Čižmešija, koji je napravio sistematizaciju i razvrstavanje uzoraka i na čijem je temelju obavljeno šifriranje vina, rekao je da se ocjenjivalo tri dana, a ocjenjivanje su provele tri komisije s po pet degustatora.

Foto: Varaždinska županija

– Ocjenjivanje je provedeno metodom 100 bodova i konačnom ocjenom medijana, a sve u skladu s međunarodnim standardima i preporukama. Činjenica je da kvaliteta ludbreških vina raste, što je dokaz kako vinogradari slušaju struku i savjete. Ove godine je bilo više od 70 posto nagrada u kategoriji srebrnih i zlatnih odličja – istaknuo je Čižmešija.

Otvorivši izložbu župan Anđelko Stričak je rekao kako je ova izložba mladih vina najveća takva izložba u Hrvatskoj.

– Izložba je međunarodnog karaktera, s obzirom da imamo vina iz Slovenije i Mađarske. Kada govorimo o poljoprivrednim proizvodima iz Varaždinske županije, bez obzira radi li se o vinu, bučinom ulju, medu ili siru, govorimo o proizvodima vrhunske kvalitete. To je dokaz kako naši OPG-ovci ulažu puno truda u ono što rade jer žele biti najbolji. Zato i osvajaju mnogobrojne medalje na domaćim i međunarodnim izložbama. Stoga čestitam svima koji su dali svoje vino na ocjenjivanje, a poglavito onima koji su osvojili medalje. Koristim priliku da pohvalim organizaciju izložbe i siguran sam kako će biti još mnogo takvih izložbi u organizaciji udruge Trsek – poručio je župan Anđelko Stričak.

Foto: Varaždinska županija

Najveću izložbu mladih vina u Hrvatskoj organizirala je Udruga vinograda Trsek iz Ludbrega, dok su pokrovitelji izložbe već tradicionalno bili Varaždinska županija i Grad Ludbreg. Na svečanom otvorenju bili su mnogi vinogradari te članovi Udruge vinogradara Trsek uz domaćina, predsjednika Trseka Krešimira Horvata, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić, generalni konzul Republike Hrvatske u Pečuhu Drago Horvat, predsjednik Gradskog vijeća Ludbrega Darko Jagić, načelnik Općine Martijanec Branimir Nađ, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, zaštitu okoliša Varaždinske županije dr. Dragutin Vincek, županijski vijećnici Brankica Kovaček i Nino Ivanuša, gradski vijećnici Grada Ludbrega, predstavnici Vinskog instituta iz Pečuha te predstavnici mnogih vinarskih udruga.

Foto: Varaždinska županija