Na najže sam si prešla po melju. Zasipala sam ju vu zdelu i zalejala z mlačnu vodu. Z jenu ruku sam si prijela zdelu v krile, a drugu sam porinula mlačnu smesu. Po cajtu, kad sam zamesila tieste, podeljila sam ga na male komačeke. Pustila sam da si otpočine pol vure, a potem sam ga z sukalnikom razsukala da bude čim tenše…

Ovak’ su to delale naše bake. Ovak’ se delaju pravi, domaći zagorski mlinci. Ovak’ to i dan danas delaju u Zagorju, u tvrtki Zebrano.

Samo četiri certifikata

Zagorski mlinci napokon su dobili ono što zaslužuju, upis u registar zaštićenih oznaka izvornosti

Zagorski mlinci 23. su po redu hrvatski proizvod upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla na razini EU. Zemljopisno područje proizvodnje ‘Zagorskih mlinaca’ obuhvaća područje Hrvatskog zagorja, odnosno cijelo područje Krapinsko-zagorske županije, cijelo područje Varaždinske županije i rubne dijelove Zagrebačke županije koji graniče s Krapinsko-zagorskom i Varaždinskom županijom.

Za sada samo četiri proizvođača smiju koristiti certifikat ‘Zagorski mlinci’, Zebrano iz Bedekovčine, Kogutex iz Konjščine, Mlin Jertovec iz Jertovca i Massa Lovita iz Gornje Stubice. Njihovi proizvodi imat će oznaku zemljopisnog podrijetla. Oni, koji takvu oznaku nemaju, a mlince prodaju kao zagorske, varaju vas. Ne prodaju prave zagorske mlince!

Mlinci na vrućoj tabli

Zagorski mlinci su specifični po recepturi i načinu proizvodnje. Fantastičan su prilog uz već zaštićenu zagorsku puricu, ali osobno ih obožavam i uz piletinu, racu, gusku. Najdraži su mi baš oni koje proizvode u Bedekovčini. Zebrano mlinci su onakvi kak’ ih je delala moja baka. Mljac.

– Recept je jednostavan. Glatko brašno, sol i voda. Mi koristimo Pašku sol – rekao nam je Matija Gulija iz Zebranog.

Proizvođači Zagorskih mlinaca nadaju se kako će im certifikat donijeti i veću promociju u čemu trebaju pomoć države

Hitila sam mlince na vruću tablu, pod teru se razgorel ogenj, male počačkala i za par čase obrnula na drugu stran. Kad se male požaril, zela sam mlinec s table i pospravila v čistu bijelu hadricu. 

Treba biti fljeten

Tak to dela baka Ana u Zebranu.

– Mi imamo strojni zamjes, jer radimo veće količine, ali nema razlike. Nakon kaj se tijesto zamijesi, podijelimo na manje komade, u kuglice koje moraju odstajati 30 minuta. Tijesto se razvlači ručno, na platnenom stolnjaku, do maksimalno 2,5 milimetra. I onda se peče na pločama – otkrio nam je Gulija.

Stepla sam melju z ruk, zesukala novi mlinec i tak sponova, se dok si komačeki nisu postali mlinci. Morala sam biti fljetna, jer se purica već žarila v rolje…