Već nekoliko godina zaredom prve nedjelje u srpnju svećenici dekanata predvođeni vlč. dekanom organiziraju hodočašće župa Krapinskog dekanata Majci Božjoj Jeruzalemskoj na Trškom Vrhu

Tako je bilo i ove nedjelje, 5. srpnja. Nakon pobožnosti Križnoga puta na početku misnoga slavlja domaći župnik vlč. Davor Štuljan vjernike je pozvao na ustrajnost vjere i štovanja naše nebeske Majke Marije.

‘Budimo radosni navjestitelji’

Misno slavlje predvodio je preč. Vladimir Drnetić, dekan i župnik župe Uzvišenja Svetoga Križa u Svetom Križu Začretju uz koncelebraciju svećenika iz dekanata i trajnog đakona Slavka Milakovića.

– Naš put sadrži horizontalni i vertikalni dio. Često se događa da gledamo samo horizontalni put, a zaboravljamo da postoji vertikala koja nas povezuje s Bogom. U ovom prastarom svetištu mnogi su hodočasnici pronašli utjehu za sve svoje životne teškoće, povjeravajući sve svoje brige i probleme nebeskoj Majci Mariji, našoj velikoj zagovornici u ovom burnom vremenu u kojemu smo se snašli, što u prošlosti i sadašnjosti. Svi smo mi ovdje neponovljivi, subjekti smo vlastitih života i dio svijeta u kojem živimo, pa stoga budimo radosni navjestitelji Božje ljubavi prema svakom čovjeku – u poticajnim je riječima homilije okupljenim vjernicima rekao preč. Vladimir Drnetić.

preč. Vladimir Drnetić u homiliji je pozvao vjernike da budu mironosci jedni drugima u ovim izazovnim vremenima

– Razmislimo danas gdje možemo donijeti mir ako vlada nemir u našim obiteljima, našem mjestu i selu, gdje možemo izazvati otvorenost ako prijeti neka zatvorenost, nasilje i strah, gdje možemo ljudima koje susrećemo pružiti potporu i pomoć, gdje možemo posvetiti svoje vrijeme onima koji su usamljeni i očajni – zaključio je preč. Vladimir.

Nakon misnoga slavlja uslijedila je zajednička hodočasnička procesija oko oltara Majke Božje Jeruzalemske.

Autor teksta Darko Fiket župni je suradnik župe Zabok i suradnik Tiskovnog ureda Zagrebačke Nadbiskupije