Varaždinska županija bila je domaćin Internacionalnog kongresa slastičarstva i gastronomije Conpasta.
Conpasta se već šesnaesti puta održala u Hotelu Turist u Varaždinu, a tema ovogodišnjeg kongresa Tjestenina, srce gastronomije okupila je majstore kulinarstva i slastičarstva iz Australije, Japana, Austrije, Slovenije i Hrvatske, koji su pokazali svu raznolikost i kreativnost jela od tjestenine.
Posjetitelji su uživali u bogatoj ponudi domaćih i međunarodnih delicija, od šurlica, fuža i taškrli do azijskih gyoza i australskih specijaliteta. Kongres je otvorio župan Anđelko Stričak, istaknuvši da ovakve manifestacije spajaju znanje, tradiciju i inovaciju te pridonose razvoju gospodarstva i gastronomskog turizma.
– Kada govorimo o tijestu, u Hrvatskoj raste konzumacija i proizvodnja proizvoda od tijesta. Ovakvi događaji pokazuju da imamo potencijal dostići i europski prosjek – rekao je župan Anđelko Stričak.
Organizator Stjepan Odobašić podsjetio je na važnost očuvanja kvalitete hrvatske tjestenine.
– Conpasta promiče domaću tjesteninu, želimo da se konačno počne cijeniti ono što je hrvatsko, autentično i kvalitetno – istaknuo je Odobašić.
Tijekom kongresa održane su radionice Pasta Festa, predavanja stručnjaka s visokih škola iz Hrvatske i Slovenije te natjecanje učenika kuharskih škola u Gospodarskoj školi Varaždin. U sklopu otvorenja nastupio je i Pjevački zbor medicinskih sestara OB dr. Tomislav Bardek Koprivnica, uz nastupe brojnih udruga žena i OPG-ova koji čuvaju kulinarsku tradiciju varaždinskog kraja.










