Na današnji dan prije 450 godina počela je Seljačka buna, borba za pravicu.

Te 1573. godine stubički su se seljaci, kao i brojni njihovi supatnici širom srednje i istočne Europe, odlučili za svoja prava izboriti oružjem. Vođe Ambroz Matija Gubec, Ivan Pasanec, Ivan Mogaić i glavni vojni zapovjednik Ilija Gregorić Prebeg prvu veću ustaničku akciju pokrenuli su napadom na Cesargrad.

‘Matija Gubec nije umro’

Obilježavanje 450. obljetnice, kojoj je pokrovitelj Predsjednik Republike Zoran Milanović, počinje 28. siječnja okupljanjem i puntanjem kmetov na Trgu Antuna Mihanovića u Klanjcu.

Program se, nakon puntanja kmetov u 18.15 nastavlja noćnim pohodom prema utvrdi Cesargrad gdje će se od 19.15 održati scenski prikaz sukoba kmetova i Cesargradske straže te kraće izlaganje predstavnika Muzeja seljačkih buna ‘Zašto i kako se dogodila Seljačka buna 1573.’.

Predsjednik Zoran Milanović u svom je uredu primio organizatore i sudionike obilježavanja 450. obljetnice hrvatsko – slovenske Seljačke bune

Uprizorenje Bitke kod Stubice će ove godine biti 11. veljače s početkom u 14 sati kod Dvorca Stubički Golubovec. Prije toga očekuje se još jedno Puntanje kmetov u Gornjoj Stubici 4. veljače. Prema riječima organizatora iz Družbe vitezova zlatnog kaleža, u prikazu Seljačke bune sudjelovat će 260 kostimiranih sudionika, a uz hrvatske viteške udruge sudjelovat će i gostujuće udruge iz Slovenije i Slovačke.

Puk Zagorja priča da Matija Gubec nije umro: ‘Brada mu se ovija oko stola za kojim sjedi i kad se omota devet puta tad će se brda rastvoriti i Gubec sa svojom vojskom ponovo osvanuti’.