Tko nije jeo i pio u Lojzekovoj hiži, ne zna što je propustio. Ovo seosko gospodarstvo mamac je za istinske gurmane, za one koji su odani domaćoj, tradicionalnoj zagorskoj hrani spravljenoj po starinskim receptima. Onak’ kak’ su kuhale naše bake, tak’ se i danas sprema jelo pri Lojzeku.

Neizostavna juha od bučinog brašna

Za nedjelju vam preporučamo krem juhu od bučinog brašna. Iako su to male tajne velikih majstora kuhinje, Davorka Žabec iz Lojzekove hiže otkrila nam je dio recepta ove nove juhe s njihovog menija.

– Napravi se zaprška od bučinog brašna, podlije se temeljcem, doda se mlijeko ili vrhnje za kuhanje i to je to. Na kraju u juhu posipati i malo bučinih koštica – lako je ovo napraviti i doma, ali pri nama je ta juha najbolja, kaže Davorka.

Posebnost ove juhe je baš u bučinom brašnu koje je deblje samljeveno, pa kod kuhanja ostanu male, prefine grudice

Babičin odrezak

Ovo jelo je fantastično. Pileći ili pureći odrezak spravlja se na bučinom ulju s bučinim sjemenkama. Servira se uz domaće široke rezance od kopriva i domaću salatu po izboru.

Za ljubitelje bučinog ulja, Babičin odrezak je fantazija. Osjetit ćete ga u svakom zalogaju, a jelo neće teško pasti na želudac

Živčani vučitelj

Desert, palačinke Živčani vučitelj ili štrudla od jabuka. Palačinke nisu ni malo živčane. Samo ih je tak’ nazval jedan ‘vučitelj’ i smislio punjenje i preljev po svom ‘čefu’. Palačinke su punjene čokoladom i orasima i prelivene čokoladom, domaćim pekmezom od šljiva ili crvenog ribizla i posipane orasima. Bomba!

Ovo je toliko dobro da i najsitiji nećete moći odoljeti. Posebnu čar daje pekmez čija kiselkastost neutralizira čokoladu

Domaća štrudla od jabuka

Štrudla od jabuka iz Lojzekove hiže poznata je godinama. Sigurno imaju neki tajni sastojak, jer je prefina i drugačija