Matija Gubec živi zanavek, a Seljačka buna traje

Gospoda vam izgledaju veliko jer klečite, ustanite da vidite koliko su zapravo mali, rekao je Matija Gubec 1573.

Seljačka buna u Zagorju nije završila. Ona traje kroz autentične rekonstrukcije i emotivne prikaze kroz najposjećeniju manifestaciju u Krapinsko-zagorskoj županiju, Seljačku bunu.

Bunaaa trajeee, ponovno će odzvanjati Gupčevim krajem kao spomen ustanka malog čovjeka u borbi za pravicu. Povijesna bitka koja je pokazala šake vlasteli prije 451 godinu, ove godine slavi 16 godina održavanja, gdje će ponovno na tisuće posjetitelja imati priliku vidjeti oživljenu Seljačku bunu, Bitku kod Stubice između kmetova predvođenim Matijom Gupcem protiv zloglasnog Franje Tahija i njegove vojske.

Foto: Matija Djanješić

Jedinstvenu i narodu posebnu bitku rekonstruirala je Družba vitezova Zlatnog Kaleža, a s Turističkom zajednicom područja Gupčevog kraja, Gradom Donja Stubica i partnerima, i ove godine priprema spektakl.

Bitka nad bitkama, realan prikaz najveće borbe hrvatskog seljaka za pravicu, zakazana je za 10. veljače na bojnom polju kod Dvorca Stubički Golubovec, gdje će nekoliko stotina statista i sudionika prikazati publici rekonstrukciju Seljačke bune iz 1573., koja je obilježila hrvatsku prošlost. Zbog toga ni ne čudi da ovu manifestaciju posjeti i 20.000 ljudi iz svih krajeva Hrvatske i susjednih zemalja.

No prije 10. veljače za 3. veljače zakazano je uprizorenje Puntanje kmetov u Hižakovcu u Donjoj Stubici.

Foto: Zrinka Stakor