Habijan: ‘I u Zagorju ćemo proglasiti park prirode’

Područje Ivanščice, Strahinjčice i Maceljske gore trebalo bi ući u društvo parkova prirode. 

Najavio je to ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan u Šibeniku na obilježavanju 39. obljetnice proglašenja Nacionalnog parka Krka.

Zavod za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja aktivno radi na stručnoj podlozi za proglašenje novog parka prirode na području Hrvatskog zagorja, a ministar Habijan sudjelovao je na sastancima s predstavnicima regionalne i lokalne samouprave na kojem su predstavljene granice obuhvata budućeg parka.

– Prema planiranoj dinamici, iduće godine bi područje Ivanšćice, Strahinjčice i Maceljske gore moglo postati novi član u društvu parkova Hrvatske – najavio je ministar Habijan.

Osim na području Hrvatskog zagorja, društvu parkova prirode trebala bi se pridružiti i Ravna gora u Gorskom kotaru.

Sa Skradinskog buka sudionici sastanka pozvali su građane da uživaju u jedinstvenim prirodnim ljepotama hrvatskih parkova (Foto: MINGOR)

Na sastanku u Šibeniku povodom 39. obljetnice proglašenja Nacionalnog parka Krka s ravnateljima svih parkova prirode Hrvatske napravljen je svojevrstan presjek uspješne 2023. godine, a ravnatelji parkova upoznali su ministra Habijana s aktivnostima i budućim planovima te s izazovima s kojima se susreću pri upravljanju parkovima. Ukupno 17 kapitalnih projekata posjetiteljske infrastrukture u nacionalnim parkovima i parkovima prirode financirano je iz OPKK 2014-2020. Istaknuto je kako je ulaganje u ljude, uz obnovu i očuvanje prirode, prioritet u narednim godinama.