Dobrodošli na ZILIK, skup dobrih i plemenitih duša

Do 29. veljače u Galeriji Vjekoslav Karas u Karlovcu možete razgledati izložbu ZILIK – 50 godina.

Izložba je otvorena 22. siječnja povodom 50. Zimske likovne kolonije (ZILIK), jedne od najdugovječnijih, ali i najposebnijih likovnih kolonija u Hrvatskoj jer je osnovana s iznimno plemenitom svrhom, za i zbog djece bez adekvatne roditeljske skrbi, za štićenike Centra za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nazor u Karlovcu.

U prepunoj Galeriji Damir Mandić, gradonačelnik Karlovca, zahvalio je svima koji su u 50 godina sudjelovali u organizaciji ZILIK-a. Izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin istaknula je kako je dužnost zahvaliti se onima koji su pokrenuli ZILIK, dok je saborska zastupnica Nada Murganić, kao izaslanica predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, istaknula kako su u socijalnoj skrbi uvijek bili ponosni na Dječji dom Vladimir Nazor gdje su brojne generacije izrasle u samostalne i radišne ljude, zahvaljujući brizi i stručnom radu, prije svega velikoj ljubavi teta i odgajatelja u Domu.

Ravnateljica Centra za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nazor Nataša Horvat istaknula je da djeca kroz ZILIK imaju priliku upoznati svijet umjetnika i s njima stvarati djela.

– ZILIK je nastao davne 1974. godine s ciljem da se oplemeni i obogati boravak djece u ustanovi. Nažalost, s nama nisu oni koji su ZILIK osmislili, no taj spoj umjetnosti između djece i umjetnika nije nikoga ostavio ravnodušnim. Umjetnici su imali priliku vidjeti kako izgleda umjetnost kroz oči djece, a djeca su imala priliku upoznati svijet umjetnika i s njima stvarati djela – rekla je Nataša Horvat koja je pritom uručila priznanja kćerima osnivača ZILIK-a Petra i Dane Grgec i Pere Cara, Dubravki Grgec i Višnji Car.

Misija, vizija i poslanje

Kustosica izložbe i izbornica ZILIK-a Sonja Švec Španjol otkrila je u čemu se krije dugovječnost ove manifestacije.

– Mislim da ona leži u činjenici da su njegovi osnivači Petar i Dana Grgec i Pero Car krenuli u ovaj projekt čista srca i plemenitih namjera. Položili su takve temelje, koje svi drugi koji su nastavili voditi i organizirati Zimsku likovnu koloniju nisu smetnuli s uma. ZILIK je rastao, bilo je sve više umjetnika, bilo je sve više umjetničkih djela, no misija, vizija i poslanje ostali su isti. To je da prikupljamo dobre i plemenite duše koje su bile spremne odvojiti svoje vrijeme i podijeliti svoje znanje i iskustvo s najmlađima. To su temelji koje ćemo nastaviti gajiti i dalje – obećala je izbornica ZILIK-a.

Izložba ZILIK – 50 godina je retrospektivnog karaktera, a predstavljeno je 150 radova iz fundusa ZILIK-a od 100 umjetnica i umjetnika koji su sudjelovali na Koloniji.

– Ova izložba svjedoči o bogatstvu raznolikosti i svim vrijednostima koje ZILIK njeguje 50 godina. Izabrali smo 150 radova 100 umjetnica i umjetnika. Fundus broji više od 700 umjetnika i više od 2100 radova i bilo je nemoguće sve predstaviti. Možda je to poticaj da svakih pet ili 10 godina radimo izložbe iz fundusa i predstavimo umjetnike koji sada nisu predstavljeni – rekla je Sonja Švec Španjol.