Zagorska županija najviše u zemlji izdvaja za obrtnike

Krapinsko-zagorska županija je za potpore obrtnicima u 2022. po svakom svom stanovniku izdvojila 4,16 eura.

Tim iznosom potpore od 31,38 kuna najbolja je u Hrvatskoj po izdvajanju za obrtnike. Pokazala je to analiza izvršenja konsolidiranih županijskih proračuna za 2022. godinu koju je napravio portal župan.hr. Drugoplasirana je Virovitičko-podravska županija s 3,83 eura (28,83 kuna), a trećeplasirana Brodsko-posavska s 2,28 eura (17,18 kuna) po stanovniku.

– Naši programi bespovratnih potpora namijenjeni su malim i srednjim obrtnicima i poduzetnicima, a svrha im je poduprijeti i potaknuti njihov rast i razvoj. Među brojnim aktivnostima planiranima u 2024. posebno izdvajam nastavak promocije obrtničkih zanimanja, sufinanciranja kamata obrtnicima i pravnim osobama, davanje potpora tradicijskim i umjetničkim obrtnika te stipendiranje deficitarnih zanimanja. Samo smo ove godine dodijelili 124 nove deficitarne učeničke stipendije te sada imamo 313 učenika stipendista, polaznika nekih od deficitarnih programa – komentirao je krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.

U obrtnom registru Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja nalazi se 3133 obrta u radu na području županije. Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije je prošle godine obilježila 30 godina rada i tom je prigodom istaknuto da je broj obrtnika i zaposlenih u obrtima, odnosno osiguranika mirovinskog osiguranja čak 6658.

– Obrtništvo, prije svega, omogućava samozapošljavanje i zapošljavanje velikog broja radne snage. Obrt omogućava zadovoljenje mnogih naših malih i svakodnevnih potreba te na taj način popunjava niz tržišnih segmenata koji za veće gospodarske subjekte često nisu dovoljno atraktivni. Pruža egzistenciju mnogima izvan velikih urbanih sredina, a isto tako čini lakšim i ugodnijim život stanovništva ruralnih područja i manjih urbanih središta – dodala je pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić.