‘Oroslavsko blago je u SAD-u, vratimo ga u Zagorje’

Gradonačelnik Oroslavja Viktor Šimunić pokrenuo je kampanju za povratak Josipa Mikulca u Hrvatsku.

Josip Mikulec rodio se 1878. u Krušljevom Selu kraj Oroslavja. Kad mu je dojadilo nadničariti u rodnom kraju, odlučio je otići putovati svijetom. Ne samo da mu rit vidi puta, već da sve što vidi zabilježi, da prikupi autograme svjetskih faca, fotografira se s njima, usput i da širi hrvatsku kulturu.

Tako se, naime, može iščitati iz sada dostupnih informacija. Joža Mikulec, čikaški Joe, potpuno je (neopravdano) pao u zaborav. Tek tu i tamo bi se u kojem hrvatskom mediju pojavila koja crtica o njemu. A Joža je bil faca. Big faca. Svijet je, veći dio pješice, proputovao dvaput. Od 1901. do smrti 1933. Josip Franjo Mikulec ispisao je tri knjige. Svaka od njih teška je od 25 kilograma na više. U tim je knjigama ispisao svoje dojmove, prikupio gotovo 100.000 autograma poznatih svjetskih ljudi. Potpisali su mu se i brojni svjetski čelnici. Među njima čak šest američkih predsjednika.

Joži se u knjigu potpisao i Benito Mussolini (Izvor: Iz knjige Josipa Mikulca)

Joža je želio da svaka knjiga dođe u Hrvatsku. Već je za prvu sklopio dogovor s Maticom hrvatskom. On će ispisati knjigu, dostaviti je u Hrvatsku, a Matica će mu to platiti. No dogovor se izjalovio. Matici hrvatskoj se, prema dostupnim informacijama, knjiga nije dopala jer su ocijenili da to nije putopis nego romantični roman. Ali Zagorca to nije spriječilo da ide dalje. Knjigu je prodao kolekcionaru u SAD-u i dobivenim novcem nastavio putovati.

Velika donacijska kampanja

Joža Mikulec bio je prvi svjetski putnik, globtroter. Danas bismo ga zvali influencerom, prvim na svijetu. Od tri ispisane knjige, jednu je krajem prošle godine od njegova nasljednika otkupio Hrvatski povijesni muzej. Preostale dvije su u SAD-u i gradonačelnik Viktor Šimunić djela svog sugrađanina želi vratiti u Hrvatsku, u rodno Zagorje.

– Josip Mikulec sigurno je prvi Hrvat, a moguće i jedan od prvih na svijetu koji je ostvario ovakav podvig. Njegovo putovanje odvilo se puno prije i u puno većem obimu nego što je to bilo putovanje Mate Svjetskog iz Vrgorca ali mu se, čini se, najveća želja nikada nije ostvarila. Mikulec je htio svoje knjige dopremiti u domovinu Hrvatsku kako bi o njegovim putovanjima čuo čitav hrvatski narod. Zato smo pokrenuli crowdfunding kampanju kako bismo skupili novac i otkupili te dvije knjige i vratili ih u Oroslavje – kaže Viktor Šimunić, prvi čovjek Oroslavja.

O Josipu Mikulcu tih su godina snimljena dva nijema filma (Foto: Screenshot/YouTube)

Cilj kampanje je skupiti najmanje 230.000,00 eura bez PDV-a i troškova carinskih pristojbi. Toliko je potrebno za otkup knjiga i troškove dopremanja u Hrvatsku.

– Josip Mikulec iz Hrvatske obišao je cijeli svijet, a sada želimo da cijeli svijet dođe pogledati Josipa Mikulca u njegovu rodnu Hrvatsku – zaključio je Šimunić, koji s našim svjetskim putnikom ima velike planove.

Iz nijemoga filma o zagorskom svjetskom putniku (Foto: Screenshot/YouTube)

Projekti izgradnje šetnice i muzeja Josip Mikulcu se razrađuju. No prvo treba dopremiti knjige. Podaci o uplati i svi detalji oko crowdfunding kampanje dostupni su na internetskoj stranici vratimomikulca.com, a za dodatna pitanja možete pisati na e-mail adresu vratimomikulca@gmail.com.

Donacije možete uplatiti na IBAN HR6723400093237048782 s opisom plaćanja ‘vratimo Mikulca, naziv primatelja Viktor Šimunić ili jednostavno putem 2D barkoda.