Rudolf Perešin bio je prvi Hrvat koji je s avionom, MiG-om 21 prebjegao iz tadašnje JNA. Bilo je to u listopadu 1991.

Preko austrijskih Alpa i Bleiburga, s oko 1100 kilometara na sat, ušao u austrijski zračni prostor. ‘Ja sam Hrvat, neću i ne mogu pucati na Hrvate’ legendarna je rečenica koju je Rudi izrekao austrijskoj kontroli leta.

Nažalost, poginuo je u Domovinskom ratu, u akciji Bljesak. U spomen na Rudija svake godine u Gornjoj Stubici održavaju se susreti bogati sportskim i zabavnim sadržajem. Na desetine tisuća posjetitelja iz cijele Hrvatske uživa u slijetanju helikoptera, skokovima padobranaca, a najveća atrakcija su preleti MIG-ova.

I mnogobrojna su izaslanstva položila cvijeće i zapalila svijeće ispred biste Rudolfa Perešina. Delegaciju Krapinsko-zagorske županije predvodio je župan Željko Kolar, u čijoj su pratnji bili i njegov savjetnik za branitelje umirovljeni pukovnik Žarko Miholić te županijski vijećnik i gradonačelnik Oroslavja Viktor Šimunić.

Mali narod velikih ljudi

– Mi smo mali narod, ali smo uvijek imali velike ljude, koji su u pravom trenutku znali prepoznati povijesni trenutak i napraviti pravu stvar. Upravo to su napravili i hrvatski branitelji. Da žrtva ni jednog branitelja ne bi bila uzaludna, mi koji smo imali sreću i ostali živi, svaki od nas na svom radnom mjestu mora napraviti sve da stvorimo uvjete da mladi ostanu živjeti u našoj zemlji i vjerujem da će tada svi heroji koji nas gledaju s neba, poput našeg Rudija, biti zadovoljni – istaknuo je župan Željko Kolar.

24. Susrete za Rudija otvorio je izaslanik predsjednika Republike Hrvatske zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Michael Križanec, a okupljene su pozdravili i izaslanik predsjednika Vlade i posebni savjetnik premijera Damir Krstičević, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, voditeljica Gradskog ureda za branitelje Vesna Helfrih i načelnik Općine Gornja Stubica Jasmin Krizmanić.

U letačkom programu sudjelovali su sportski zrakoplovi i padobranci, vojne letjelice HRZ-a, helikopteri MUP-a, pilatusi, avioni mađarski i slovenskih zračnih snaga, Krila Oluje i MIG -21 te zrakoplovi Sjedinjenih Američkih država.