Prvi u Hrvatskoj, drugi u Europi. U Sračincu je otvoren je tematski Topiary park.

Zasluga je to Vladimira Flegara koji se zelenim kiparstvom počeo baviti 1995., kada je ostao bez posla. Park čini 30-tak zasebnih priča: motori i skuteri na cesti, seosko imanje s domaćim životinjama, jezero s labudovima, patkama i žabama…

400 topiary skulptura, 30 priča

Flegar je te 1995, na samim počecima, počeo raditi reznice od 10 do 15 centimetara. Nakon 27 godina od 800 reznica dobio je 400-tinjak topiarya, skulptura koje se protežu na površini od 7200 četvornih metara.

– U čitavoj Europi postoji samo jedan ovakav tematski park, sa svega 250 biljaka i to u Belgiji. Naš park sastoji se od čak 30-tak zasebnih priča. Park priča priču i o divljim životinjama, raznim pticama, imamo anđelinjak, svetu obitelj, japanske prikaze vrta. U planu nam je i proširenje parka kako bi svaka skulptura dobila što više na značaju – rekao je ‘zeleni kipar’ Vladimir Flegar.

Uz razgled parka, želja vlasnika je u njemu održavati i edukacijske radionice za djecu, učenike, studente, za sve zainteresirane. Cilj je osiguranje održivosti i trajnosti ove složene umjetničke forme te povećanje brojnosti ljudi koje će se baviti ovakvom vrstom zelenog kiparstva.

Osim lokalnih političara na otvorenju parka podršku je dao i državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak koji je istaknuo kako je Vladimir Flegar godinama tražio svoj način izražavanja, mogućnost da pokaže što može dobiti jedna zajednica kada ima jednog ovakvog kreativca.

Nova turistička dimenzija

– Ovo je priča o obitelji, priča o potpori, prvenstveno supruge Anice, ali i priča koja je nadišla ovu obitelj, o kojoj će se pričati ne samo u Općini Sračinec, Varaždinskoj županiji, već diljem Europe. Uvjeren sam da će ovaj Topiary park biti pravi izvor i inkubator edukacije, kreativnosti i jedne nove turističke dimenzije dugi niz godina – rekao je Paljak.

Park su simboličnim rezanjem vrpce otvorili Vladimir Flegar i njegov unuk Jakov Flegar, dok su svečanosti otvorenja svojom pjesmom i plesom doprinijeli članovi KUD-a Benedikt te Snežana Liber i Nadica Martinec svojim recitacijama.

Topiary park bit će otvoren srijedom i četvrtkom od 14 do 21 sat, petkom, subotom i nedjeljom od 9 do 21. Cijena ulaznica je 40 kuna za odrasle, 30 kuna za umirovljenike, 20 kuna djeca od 7 do 16 godina, te 15 kuna za djecu do sedam godina starosti.