Visočka gastronomska baština, recepti tradicije i baštine

Potklanički kraj, Općina Visoko, dobila je vrijednu knjigu tradicijskih recepata.

Visočka gastronomska baština nastala s ciljem očuvanja bogate i specifične gastronomske baštine Općine Visoko, smještene na rubnom južnom dijelu Varaždinske županije, u potkalničkom kraju. U knjizi je objavljeno 50-ak recepata tradicijskih jela koja su generacijama na jelovniku u tom kraju kao i stara jela u modernoj verziji.

Zavičajno određena

Publikacija sveobuhvatno obrađuje teme vezane uz gastronomsku baštinu, od crtica iz povijesti proizvodnje hrane preko graditeljske baštine vezane uz hranu, klijeti i mlinice, pa sve do običaja toga kraja uoči Uskrsa i Božića, na Ivanje, proštenje, snoboke…

Urednici knjige su Kristijan Skočibušić i Dragutin Vincek, a autori tekstova Branimir Mateković, Ankica Škarić, Kristijan Skočibušić i Damir Crleni. Nakladnik je udruga Terra vox, a sunakladnik Varaždinska županija.

Foto: Varaždinska županija

– Gastronomska baština visočkoga kraja je u osnovi vrlo jednostavna, ali i bogata jer je riječ o jelima koja su udahnula snagu odrastanja stotina generacija. Ima puno zajedničkog s gastronomijama susjednih zagorskih i prigorskih krajeva, ali unatoč tome i nakon svih spoznaja do kojih smo došli, možemo zaključiti da je riječ o gastronomiji koja je u velikom dijelu jedinstvena i snažno zavičajno određena. Knjiga je rezultat terenskog rada, bilježenja brojnih razgovora s ljudima treće životne dobi, čija su sjećanja od neprocjenjive vrijednosti, traganja za starim fotografijama, kuhinjskim uporabnim predmetima, kuhinjskim krpama i stolnjacima po visočkim kućama, klijetima… Vjerujemo da će među 50-ak receptura svatko pronaći nešto za sebe. Hvala čuvarima narodne baštine visočkoga kraja, hvala svima koji su materijalno ili savjetima pomogli u pripremi i realizaciji ove knjige – rekao je Kristijan Skočibušić u ime autora i urednika publikacije.

Gastronomske vrijednosti

Varaždinska županija desetljećima sustavno i intenzivno potiče istraživanje i predstavljanje gastronomske baštine kao jednog od svojih temeljnih identiteta, istaknuo je župan Anđelko Stričak.

– Ova knjiga prvi puta na jednom mjestu donosi priču o gastronomskim vrijednostima i tradiciji visočkoga kraja, a uz to daje puno širi kontekst gdje se to bogatstvo dogodilo, gdje se danas čuva i kakva mu je budućnost. Obrađivanje ove teme počelo je još prije 10-ak godina, pa sam kao župan, ali i kao dijete potkalničkoga kraja zahvalan autorima i urednicima što su uspjeli realizirati projekt. Ova knjiga donosi toplinu i mirise obiteljskoga doma, radosti igre u dvorištu, osjećaje koji se nose i žive cijeli život. Najdraža jela koja je spremala moja baka su fanjki, cicmara i bijeli žganci. Svima preporučujem da spreme jela po receptima visočkih domaćica i otkriju tajne njihove kuhinje – rekao je župan Anđelko Stričak.

Foto: Varaždinska županija

– Knjiga ima gastronomski predznak, ali je nama jako važno da čuvamo i očuvamo svoj identitet. Čitateljima, posebno Visočanima, želim da im ova knjiga bude zadovoljstvo sjećanja na uzbudljivo otkrivanje već pomalo zaboravljenih tema iz visočke narodne prošlosti. Svima drugima neka bude poticaj da posjete visočki kraj, uživaju u ljepoti krajolika, lijepoj riječi dobrodošlice i gostoprimstvu ljudi koji marljivo, skromno i pošteno žive od svoga rada, na svojoj zemlji, u svome visočkom domu – istaknuo je načelnik Općine Visoko Dragutin Mateković.

Knjiga donosi recepte iz kuharica visočkih domaćica koje je marljivo zapisivao Branimir Mateković, jedan od autora, a u nazivima jela korišten je izvorni visočki govor. Napuščena, goščena i kokošinska juha, pečena guska i pečeni vrganji z jajci, samo je dio predstavljenih jela kroz recepturu i fotografije. U knjizi ćete pronaći i recept za svima omiljene ribanu kašicu i široke rezance, kao i za pečene makarune ili pak dimljeni buncek s kiselim zeljem.

Foto: Varaždinska županija

Za moderno izdanje visočkih jela pobrinuo se kuhar Damir Crleni, zahvaljujući kojem će svi željni jednostavnih, a okusom bogatih jela pronaći recept za salenjake, listance ili pak fanjke i perice.

Foto: Varaždinska županija

– Jela kao što su listanci, frkanec ili fanjki pripremaju se na zanimljiviji način od sličnih primjera u županiji, a kukuruzno, domaće pšenično i raženo brašno jelima su davala poseban okus. Kod jednostavnih jela kao što su perice, octeni grah i kumper z rola ističe se punoća okusa i zasitnost, a bogatstvo okusa ostavljaju gibanice od maka, sira i oraha ili zec na saft i domaći zmesni kruh. Ponuditi ta jela danas u restoranima, s istim okusima uz upotrebu domaćeg brašna i namirnica, sigurno može svim generacijama ostaviti bogatstvo okusa i sjećanje na okuse kuhinja naših baka te ih očuvati za vremena koja su pred nama – zaključio je Damir Crleni.