Interdisciplinarni projekt ‘Muzej odbačenih predmeta’, autorica Irene Boćkai i Ane Katulić, koji je svoju premijeru imao lani u Velikoj Gorici, kreće na ljetnu turneju

Muzej će na jedan dan svoj privremeni postav imati u Krapini, u četvrtak 16. srpnja. Ana i Irena svoj jednodnevni ured sele u Zagorje, u dvorište Galerije grada Krapine. Uredovat će od 9 do 17 sati i u tom vremenu možete donijeti neki predmet koji će kasnije na izložbi biti – udomljen.

Sentimentalna priča

– Ljudi mogu donijeti neki predmet koji im je nekada nešto značio, koji ima svoju priču i sentimentalnu vrijednost. To su obično neki predmeti koji su zapeli u nekom međuprostoru, koje ne koristimo, ali ih ne želimo baciti, obično ih premještamo s jednoga mjesta na drugo – pojašnjava Irena Boćkai.

Na prošlogodišnju izložbu dolutao je i jedan neobičan sat (Foto: Mario Žilec)

Sve donesene stvari bit će fotografirane, arhivirane i objavljene u Virtualnom muzeju. U 20 sati bit će otvorenje izložbe. Ukoliko vam nečiji odbačeni predmet zapne za oko, moći ćete ga udomiti.

Mogla bi to biti zanimljiva izložba i zanimljivo druženje. Autorice će, inspirirane pričama koje im ispričate dok predajete predmet za izložbu i udomljenje, te priče bilježiti i na izložbi izvesti performans inspiriran upravo vašim pričama.

Virtualni muzej

– Dogodilo se i da je žena, nakon što nam je predala jedan goblen koji je napravila u osnovnoj školi, za vrijeme performansa ga povukla i ponijela nazad doma – smije se Irena i veseli druženju u Krapini.

Muzej odbačenih predmeta interdisciplinarni je projekt velikogoričkog obrta Plartforma i udruge Trećeprostor iz Zagreba kojim se nastoji povezati kulturu i umjetnost s područjima ekološkog društvenog djelovanja i novih tehnologija.

I jedan stari Zenit našao se u Muzeju odbačenih predmeta (Foto: Mario Žilec)

‘Kroz kulturne sadržaje jača se svijest građana, publike o održivom razvoju i zero waste konceptu. Riječ je o virtualnom muzeju onih predmeta koje su za pojedince izgubile vrijednost zbog čega su pretvorene u smeće, a mi im kroz umjetnost i izvedbu pokušavamo dati novu vrijednost’, naglašavaju Ana i Irena na internetskoj stranici Muzeja odbačenih predmeta.

Budi i ti izlagač

Cilj projekta je uspostaviti i afirmirati novu publiku povezivanjem kulturnih sadržaja, ekološkog društvenog djelovanja i novih tehnologija. Pojedinac iz uloge pasivnog promatrača, korisnika, konzumenta kulturnog sadržaja postaje aktivni sudionik u kulturnom procesu, u ovom slučaju izlagač.

Irena Boćkai i Ana Katulić autorice su projekta koji podupire i financira Ministarstvo kulture

Projekt Muzeja odbačenih predmeta, uz kreativno-kulturni aspekt, za sobom nosi i ekološki značaj zbog čega mu je cilj probuditi i svijest građana o tome da ‘smeće’ nije samo ono što akumuliramo u svakodnevnoj proizvodnji, poput bio otpada, plastike, stakla i slično, već da je smeće sve ono što, za nas osobno, više nema vrijednost.