Još je mnoge kalupe potrebno razbiti kako bi žena bila uz rame muškarcu, kaže Mateja Harapin, diplomirana slikarica iz Zagreba. Ona će u Gradskoj galeriji Zabok izložiti ciklus crteža u okviru.

Moćna borba žena

– Umjetnica, doktorica, vojnikinja, sutkinja, znanstvenica, učiteljica… To su samo neki od naziva koja danas krase mnoga ženska lica i koja upravo predstavljam kroz svoj rad. Povijest nam pokazuje koliko je bila teška, ali i moćna borba žena u to doba, kako bismo danas naslijedile to pravo odabira čime se želimo baviti i biti ravnopravne s muškarcima – kaže u najavi zabočke izložbe Mateja Harapin.

Autorica: Mateja Harapin

Njezini crteži tušem po kolažiranoj podlozi prikazuju žene koje su odlučile iskočiti van kalupa koje je društvo nametnulo i biti ono što žele. Svaki crtež predstavlja što je žena danas postala upravo zahvaljujući ženama kroz povijest.

Mateja Harapin (Babić), rođena je 11. travnja 1990. godine u Zagrebu. Diplomirala je 2015. na Likovnoj akademiji u Zagrebu. Surađuje s modnom dizajnericom Loretom Gudelj Barać stvarajući ilustracije za pozadine vizuala modnog brenda Loré. Članica je HDLU Zagreb, ULS Zaprešić i Udruge Oton Iveković u Klanjcu.

Uz nju će svoje radove izložiti i Anja Novak, Irena Podvorac i Maja Vukina Bogović.

Majini bikovi

Bik je kroz povijest često okupirao umjetnike, a i dan danas se doživljava kao simbol snage i seksualnosti. Picasso kroz motiv bika istražuje karakter i njegovu narav, a tijekom tog procesa apstrahiranja pojednostavljuje motiv i svodi prikaz na nekoliko linija.

Autorica: Maja Vukina Bogović

Bikovi Maje Vukine Bogović prikazuju tu moćnu životinju kroz crteže gdje su neki riješeni linijski, neki više slikarski, a najčešće imaju oba obilježja i na taj način tvore specifičnu cjelinu. Umjetnica je fascinirana motivom bika i često mu se vraća u svom stvaralaštvu. U ovom slučaju bikovi dobivaju ljudske osobine i predstavljaju metaforu, a ne stvarno biće.

Otvorenje izložbe je u utorak 10. ožujka u 17 sati u Gradskoj galeriji Zabok.