U Gradskoj galeriji Zabok u utorak 22. rujna u 18 sati otvara se izložba ‘Slikarstvo pokrenuto svjetlošću’ Đure Sedera

Đuro Seder rođen je u Zagrebu 1927. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih
umjetnosti u klasi Antuna Mezdjića, a 1953. završio specijalku iz slikarstva kod Marina Tartaglie. Radio je kao ilustrator i grafički dizajner do 1981., kada počinje raditi kao docent na ALU u Zagrebu, gdje i danas ima svoj atelijer u statusu profesora emeritusa.

Analitička snaga umjetnika

‘U suvremenom hrvatskom slikarstvu, opus Đure Sedera nezaobilazna je postaja koja svjedoči o iznimnoj analitičkoj i introspektivnoj snazi umjetnika da se u pojedinim vremenskim periodima zapita o nemogućnosti i mogućnosti slike, o smislu i besmislu slikarskog procesa, koja će ga od ranog apstraktnog ekspresionizma i enformela voditi do egzistencijalističko-gorgonaških redukcija, crnih sažimanja do ponovnog ‘osobnog obrata u volju slikanja’ i vraćanja boji, gesti, materiji.

Jedan od radova slikara Đure Sedera s izložbe ‘Slikarstvo pokrenuto svjetlošću’

Problemski, morfološki, tematski i stilski rasponi koje zrcali Sederovo slikarstvo ne bi bili mogući bez ‘umjetnikove sklonosti dubokoj meditativnoj osjećajnosti koja ga je vodila slikarskom istraživanju u kategorijama svjetlosti i tame”, piše o izložbi Iva Körbler, povjesničarka umjetnosti.

Đuro Seder dobio je brojna priznanja kritičara, među ostalim, nagradu Zagrebačkog salona, nagradu Vladimir Nazor za slikarstvo te za životno djelo

Likovna djela Đure Sedera u Gradskoj galeriji Zabok možete razgledati do 15. listopada.