Muzej Međimurja Čakovec domaćin je izložbe Juraj Rattkay Velikotaborski (1613. – 1666.).

S izložbom u goste dolaze Muzeji Hrvatskog zagorja, Dvor Veliki Tabor, u ponedjeljak, 25.travnja. Autorica izložbe je Nadica Jagarčec, povjesničarka i muzejska savjetnica Dvora Tabor.

Viteški oklopi, puške mačevi i ‘Memoria’

Dvor Veliki Tabor bio je tijekom tri stoljeća (1502. – 1793.) glavno sjedište obitelji Rattkay, čiji su se pripadnici isticali u vojnom, političkom, crkvenom i kulturnom životu tadašnje Hrvatske.

– Izložbom Juraj Rattkay Velikotaborski (1613.-1666.) predstavljamo jednog od najistaknutijih članova obitelji Rattkay, Jurja II Rattkaya, autora prve tiskane hrvatske povijesti ‘Memoria regum et banorum regnorum Dalmatiae, Croatiae et Sclavoniae’, u prijevodu ‘Spomen na kraljeve i banove kraljevstva Dalmacije, Hrvatske i Slavonije’, koja je prije 370 godina tiskana u Beču, 1652. godine – kaže autorica izložbe Nadica Jagarčec.

Ovo djelo Rattkay je posvetio kralju Ferdinandu IV, Nikoli Zrinskom (1620. – 1664.) i bratu mu Petru (1621. -1671.). Juraj Rattkay borio se sa Zrinskim protiv Šveđana u Tridesetogodišnjem ratu. Rattkayeva ‘Memoria’, rasprava o hrvatskoj povijesti, podijeljena je u šest knjiga, od potopa do 1651. godine.

Prema navodima dr. Mije Korade sve u Rattkayevu djelu bilo je povezano s braćom Zrinski i njihovim ‘urotničkim’ idejama, a ‘Memoria’ je trebala poduprijeti stalešku i političku kampanju braće Zrinski.

Osim originalnog izdanja ‘Memorie’ na izložbi će posjetitelji moći vidjeti i ratnu opremu poput dva viteška oklopa iz 17. stoljeća te nekoliko pušaka i mačeva. Otvorenje izložbe je u 18 sati, a moći će se razgledati do 27. kolovoza.