Red sporta, red kulture, red zabave. I ono najbitnije, tamburica. Nakon dvije godine pauze zbog korone vraća se tradicionalna Tamburaška noć.

Jedna je to od poznatijih i posjećenijih manifestacija u Hrvatskom zagorju čija tradicija seže 40-ak godina unazad. Ovaj vikend, od 8. do 10. srpnja glazbeni zvuci tamburice vode u Mače.

Zlatna tamburica

– Uložili smo posebne napore i pridali posebnu pažnju ovogodišnjem izdanju Tamburaške noći u koju su uključene gotovo sve udruge i mjesni odbori. Mače je uvijek bio dom vrijednih ljudi, marljivih udruga, nevjerojatne sloge i gostoprimstva. Dobro nam došli na Tamburašku noć! Dođite, okrijepite dušu i tijelo i uvjerite se da je Mače i u manifestacijama najjače – pozvala je načelnica Općine Mladenka Mikulec Šimunec.

Tamburašku noć u petak će otvoriti Limena glazba DVD-a Mače. Tko voli Fiškale i Begine, oni će posjetitelje zabavljati prve večeri manifestacije. U subotu je, između ostaloga, susret KUD-ova i ‘A sad se bu tancale!’. Ljubiteljima folklorne baštine pjesmom i tancom predstavit će se KUD Novi Golubovec, Ljudevit Gaj Mače, Matija Gubec Gornja Stubica i Folklorni sastav Kolo iz Zagreba.

Nedjelja je jako tamburaška i uz to natjecateljska. Pod pokroviteljstvom Općine i Krapinsko – zagorske županije za nagradu Zlatna tamburica natjecat će se Tamburaši bez pravila, Tamburaši za 5, tamburaški sastavi Antique, Brajde i Sedef te Barajt band. Tko je najbolji ocijenit će tročlani žiri, Ana Čehulić, Danijel Rožanković i Nikola Šrajbek.

I ne zaboravite, nije veselica samo ovaj vikend. U Maču traje i manifestacija Ljetni kutek.

– Cijelo ljeto u ‘Ljetnom kutku’ osmislile su naše udruge. Općina Mače podupire njihov rad s oko 300.000 kuna na godinu, a rezultat ulaganja je vidljiv u količini događanja koja se odvijaju u Maču tijekom cijele godine. Udruge su nositelj našeg kulturnog i sportskog života i neizmjerno im zahvaljujem uz obećanje da ćemo ih i dalje podupirati, posebice one s novim idejama – ističe načelnica Mikulec Šimunec.