Moja Rijeka Mateje Rusak u Idealnom gradu

Samostalnom izložbom Moja Rijeka akademska umjetnica Mateja Rusak predstavit će se u u Centru za kulturu i obrazovanje Susedgrad.

Izložba se otvara u srijedu, 27. ožujka u 19 sati u Galeriji Idealni grad. Umjetnica će se predstaviti s 12 radova u kombiniranoj tehnici, koji su nastali tijekom protekle godine. Kustosica izložba je povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol.

Rođena Varaždinka Mateja Rusak odabrala je Rijeku kao grad svog studija. Značajna tranzicija iz sjeverozapadne Hrvatske u plavetnilo lučkog grada na Kvarneru bitno se odrazila na umjetničinu percepciju svijeta i ljudi koji je okružuju, a morski kolorit zauvijek se utkao u njezin stvaralački svijet, opisuje u predgovoru Sonja Švec Španjol.

Foto: PerceiveArt

Dodaje da je Rijeka za Mateju Rusak značila veliku životnu prekretnicu s obzirom da je planirala ostati živjeti i raditi u Rijeci po završetku studija. No život je imao drugačije planove i kraj studija označio je i umjetničin povratak u Varaždin. Štoviše, povratak u rodni grad bio je obogaćen novim usvojenim znanjima, vještinama, iskustvima, ali i novim prijateljstvima. Danas, s vremenskim odmakom od 10 godina od završetka studija na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, Mateja Rusak iznjedrila je posve novi ciklus radova pod nazivom Moja Rijeka.

– Ciklus od 12 radova formata 42×59,4cm izvedenih u tehnici kolaža na papiru s dodatkom perforacija predstavlja, kako sama umjetnica kaže, sedimentaciju sjećanja, trenutaka i osjećaja. Svi njezini dosadašnji ciklusi prirodno se nadovezuju jedan na drugi, bilo temom, tehnikom ili korištenim materijalima. Tako i prilikom oblikovanja aktualnog ciklusa Moja Rijeka umjetnica koristi novinske papire na kojima se nalaze monotipije nastale brisanjem prvog sloja boje s matrica prilikom otiskivanja ranijeg ciklusa Hommage Rijeci, dok dio kompozicije oblikuje nizom perforacija papiru koje izvodi grafičkom iglom što čini direktnu poveznicu s njezinim primarnim izričajem – grafikom. Sve ono čemu stremi kao osoba i umjetnica, Mateja Rusak objedinila je u sintagmu Moja Rijeka. No povratkom u rodni grad, pojam ‘Moja Rijeka’ je promijenio svoje dubinsko značenje, Moja Rijeka sada je postao Varaždin – govori Sonja Švec Španjol.

Foto: PerceiveArt

Izložba ostaje otvorena do 17. travnja i može se razgledati radnim danom od 10 sati do 18 sati.