Svi u Oroslavje na komediju! Ovaj put na kazališnu…

U petak, 2. veljače u 19 sati u Domu kulture Oroslavje gostuje Bistrički teatar Vende tam.

Izvest će nagrađivanu zagorsku komediju, kazališnu predstavu Biti, piti il’ popevati, kak vam paše, same zlo ne misliti.

Iz predstave Biti, piti il’ popevati, kak vam paše, same zlo ne misliti (Foto: Vende tam/Facebook)

Bistrički teatar Vende tam iz Marije Bistrice osnovan je 2020. Pokrenula ga je akademska glumica Nevena Vukes kako bi doprinijela kulturološkom razvoju svog mjesta. Kazalište je okrenuto prvenstveno djeci i mladima i trenutno broji 55 članova.

Radnja predstave Biti, piti il’ popevati, kak vam paše, same zlo ne misliti smještena je u malenom zagorskom selu. Na godišnjoj skupštini načelnica objavljuje mještanima novosti i nove zadaće koji će zadesiti njihovo mjesto, najavi im dolazak delegacije Ministarstva kulture koje u budućnosti želi ulagati u kulturu u njihovom mjestu. Nakon napornih poljoprivrednih poslova, mjesta za razmišljanje o razvoju kulture do sada nije bilo. Ova vijest mještane uznemiri jer nikada se ranije nisu susreli s kazalištem, ali ovaj novi zadatak u njima počinje buditi mnogobrojne skrivene talente, za koje do tada nisu ni znali da ih imaju.

U predstavi igraju Ana Raška, Laura Sugnetić, Paulina Švaljek, Klara Kurešić, Nika Grabušić, Kornelija Božić, Lea Kovačić, Mia Hajnić, Leona Habazin. Režiju potpisuje Nevena Vukes, scenografiju Marko i Nevena Vukes, a za kostime je odgovorna Željka Hubak.

Ulaznice za predstavu nisu u prodaji. Pri ulasku u dvoranu donirate 5 eura (Foto: Vende tam/Facebook)

– Razvoj ovog kazališta svojevrsna je misija i odgovoran zadatak. Većina članova nije se ranije imala prilike susretati a kazališnim umjetnostima jer, kao i u mnogim državama balkana, većina takvog sadržaja je koncentrirana u većim gradovima. Manja mjesta kao da su uskraćena za takva iskustva i mogućnost da se razvijaju u svojim talentima – ističe osnivačica teatra Nevena Vukes.

Naziv Vende tam je zagorski izraz koji u prijevodu znači ‘u tom smjeru’.

– I baš to smatramo našom zadaćom, da djeci i mladima iz ovih krajeva damo priliku da pogledaju i u smjeru kulture iz prvih redova, jer to zaslužuju – zaključuje Vukes.