Sveti Križ Začretje, ZabokKrapinske Toplice i Klanjec ovogodišnji su domaćini novog izdanja Zagorje Blues Etno Festivala. Kvalitetan je to i zanimljiv spoj edukacije i zabave uz kreativna druženja s izvođačima, razmjenu iskustava glazbenika, ali i posjetitelja.

Blues publika sve brojnija

Sve je počelo prije šest godina, 2014. kada je i krenuo prvi Festival.

– Ideja o Zagorje Blues Etno Festivalu nametnula se kao reakcija na svojevrsni ‘revival’ ove vrste glazbe kao i na činjenicu da blues glazba ima sve više poklonika, kako u velikim gradovima tako i u manjim mjestima. Ta činjenica inspirirala me da sličan projekt pokušam prenijeti i organizirati u svojoj regiji, u Zagorju – kaže Tomislav Goluban.

Goluban je iz Zaboka, svjetski je poznati i priznati glazbenik. On je bluzer, pjevač, skladatelj i svirač usne harmonike. Proslavio se upravo na usnoj harmonici i jedinstvenom glazbenom izričaju kojim spaja blues s hrvatskom tradicionalnom glazbom, ali i s kajkavskom popevkom.

Zagorje, logičan slijed

– Nakon višegodišnjeg iskustva profesionalnog blues i etno glazbenika i kroz sudjelovanja na brojnim inozemnim festivalima, rađanje ideje o organizaciji jednog sličnog festivala u Zagorju činilo se kao logičan slijed. U srodnosti stilova koje kombiniram, blues koji uključuje i etno glazbu, objediniti ta dva žanra i dati im priliku da se zajednički predstave još je veći izazov i poticaj. Ovaj festival obuhvaća cijeli spektar mogućnosti, a sve u cilju dopiranja do publike svih uzrasta, od predškolaca do umirovljenika, za svakoga ponešto – dodaje Goluban.

Iz Chicaga u Sv. Križ Začretje u ponedjeljak 4. studenog dolaze Joe Filisko & Eric Noden

Ovogodišnji ZBEF traje od 4. do 8. studenoga. U ponedjeljak 4. od 19 sati u Muzeju žitnica u Sv. Križu Začretju nastupaju Joe Filisko & Eric Noden (USA) te Country Guru (CRO).
Filisko (usne harmonike) i Noden (gitara) glazbenici su iz Chicaga. U akustičnom glazbenom blues putovanju, od američkog Juga i tople delte Mississippija do hladnog sjevera i vjetrovito čeličnog Chicaga, predstavit će pjesme s aktualnog albuma Destination Unknown.

Glazba, poezija, edukacija

Country Guru vodi Vladimir Georgev Bugi koji je profesionalnu karijeru počeo 1972. i od tada je svirao diljem Europe i Rusije. Najveći komercijalni uspjeh ostvario je kao član Plave trave zaborava. Sastav Country Guru djeluje u različitim formacijama, a na ZBEF-u će nastupiti kao duet.

Ulaz na sva događanja je besplatan. Detalje o Zagorje Blues Etno Festivalu možete pročitati i na njihovoj internetskoj stranici http://www.zagorjeblues.com/