Trenutno imaju učlanjenih 140 sportaša. Njih 67 registriranii su natjecatelji u Hrvatskom atletskom savezu. I u godini COVID-a odradili su gotovo sve trke

Atletski klub Zabok niže uspjehe i promovira zdrav način života. Oni nisu samo natjecatelji, oni su i promotori. U svom su klubu okupili od najmlađih do najstarijih. Svojim su projektima potaknuli mnoge da im se pridruže.

Nema dobnog ograničenja

Pokrenuli su Školu trčanja AK Zabok za odrasle i Atletsku školu AK Zabok za mlađe dobne kategorije.

– Škola trčanja okuplja već treću generaciju polaznika koju je uspješno uvela u svijet trčanja i na taj način im pomogla u vođenju zdravijeg načina života. Početnici su krenuli s kombinacijama hodanja i trčanja, a sada na treninzima uspješno prelaze udaljenosti i do 15 kilmetara – ponosni su na svoj rad u AK Zabok.

Prve rezultate i prva mjesta već su počeli osvajati i klinci iz Atletske škole (Foto: AK Zabok)

Atletska škola pak ima 54 polaznika, od kategorije limača pa sve do juniora.

– Uspješno radimo na razvoju bazične motorike i svladavanju tehnike gotovo svih atletskih disciplina, a neki od naših mladih članova aktivno se natječu na regionalnim i državnim natjecanjima – dodaju u Klubu.

Zavidni uspjesi

Za kategoriju limača organizirali su 3. Kid’s athletics igre, koje po prijavljenim klubovima iz više županija dobivaju već regionalni karaker. Na tom su natjecanju odnijeli i pobjedu s ekipom ‘Plavi jurići’ koju vodi David Posavec, a za koju su nastupali Erika Turk, Iva Tomek, David Lež, Jan Tuđa, Leon Đurđević i Mark Crnković.

Limači su bili uspješni i na ‘Erste plavoj ligi’ gdje su odličnim nastupima finale izborili Erika Turk (sprint 60 metara 1. mjesto, skok u dalj 1. mjesto), Chiara Štefanović (vortex 1. mjesto), David Lež ( 300 metara 2. mjesto, skok u dalj 2. mjesto), Leon Đurđević (skok u dalj 2. mjesto), Petra Ravlić (kugla 3 kilograma 1. mjesto) i Jakov Kovačićek (3. mjesto vortex i 60 metara).

– Lani je po prvi puta neki član naše atletske škole osvojio državnu medalju, što je dobar pokazatelj uspješnog rada. To je uspjelo našem kadetu Davidu Posavcu koji je osvojio 2. mjesto na 1000 metara na Kupu Hrvatske u atletici i 3. mjesto na prvenstvu Hrvatske u cestovnom trčanju na tri kilometra – ističu u AK Zabok.

Titule se nižu

Na godišnjim rang listama Hrvatskog atletskog saveza Posavec ima ostvareni treći rezultat sezone u disciplinama 3 kilometra cesta, 1000 metara staza i 1500 metara staza – dvorana, te četvrto vrijeme na 800 metara. Na međunarodnom atleskom mitingu u Karlovcu osvojio je 1. mjesto na 1000 metara dok je Neven Očić bio 2. u disciplini na 100 metara.

Juniorka Inga Sadaić nastupa u sportskom hodanju i najuspješnija je članica Atletske škole. Rezultatski konstantno napreduje i približila se vodećima u toj disciplini osvajanjem 5. mjesta na Kupu Hrvatske, srušivši svoj osobni rekord na 3000 metara.

Nema natjecanja na kojem ne ostvare zavidan rezultat (Foto: AK Zabok)

– Na žalost, otkazano je državno prvenstvo u njenoj disciplini gdje bi, prema testiranjima na treninzima, vjerojatno došla i do medalje. No, vjerujemo da će to uspjeti ostvariti već ove godine – kažu voditelji zabočke Atletske škole.

Na pojedinačnim prvenstvima Hrvatske za seniore 2020. je bila još jedna uspješna godina, unatoč svim neprilikama. Nikola Špoljar osvojio je titule prvaka Hrvatske u planinskom trčanju (klasično 11 kilometara) i viceprvaka u planinskom trčanju na duge staze (40 kilometara). Kristijan Sušilović osvojio je 3. mjesto u olimpijskoj disciplini 10.000 metara i time ušao u povijest kluba kao prvi osvajač državne medalje za AK Zabok na atletskoj stazi.

U Hrvatskoj atletskoj reprezentaciji

Najuspješnije seniorke Kluba su Željka Gašparić i Jelena Gorički. Željka je bila 36. na Prvenstvu Hrvatske u cestovnom trčanju (10 kilometara), dok je Jelena imala iznimno uspješnu trail sezonu na utrkama u sklopu Kontinental trail lige gdje je redovito bila među prve tri seniorke.

Na ekipnim natjecanjima, muška ekipa AK Zabok osvojila je četiri medalje na državnim prvenstvima.

Članovi kluba nižu uspjehe u svim disciplinama (Foto: AK Zabok)

– Po prvi puta objedinili smo titule prvaka u obje verzije planinskog trčanja, po prvi puta je osvojena medalja na Prvenstvu Hrvatske u cestovnom trčanju, dok smo u polumaratonu osvojili 3. mjesto treću godinu za redom – ponosni su na rezultate članovi AK Zabok.

– Želimo posebno istaknuti nastup braće Špoljar, Nikole i Maria, za Hrvatsku atletsku reprezentaciju na Prvenstvu Balkana u planinskom trčanju u Rumunjskoj. U ekipnoj konkurenciji, naši reprezentativci Svalina, Bulić i braća Špoljar bili su 3. To je bilo prvi puta da je Hrvatska osvojila medalju na ovome prvenstvu od osnutka države! – ističu.

Traže osnovne uvjete za rad

Osim uspješnih natjecatelja, poseban značaj za Klub imaju rekreativni članovi koji ga svojim trudom i entuzijazmom oplemenjuju i na taj način služe kao primjer i motivacija za uključenje većeg broja ljudi u neku sportsku aktivnost.

Unatoč uvjetima koje nemaju, rezultati su zavidni. Sada mole da im se da osnovno (Foto: AK Zabok)

– Budući da je u klubu sve više perspektivnih mladih članova, apeliramo na sve nadležne da nam se omoguće barem neki osnovni uvjeti za rad koji nam sada nedostaju poput klupske svlačione, jame za skok u dalj, bacališta za disk i kuglu, reflektor za noćne treninge i, naravno, atletsku stazu s tartan podlogom koja je neophodna za daljnji razvoj talenata – mole iz AK Zabok.

Oni su svoje rezultate pokazali. Nadamo se da će njihove potrebe prepoznati i uvažiti oni koji raspolažu javnim novcem.