Vukovar se prisjeća najtežeg dana u novijoj povijesti, 18. studenog 1991.

Nakon 87 dana herojskog otpora tog je dana slomljena obrana grada. Tijekom gotovo tromjesečne agresije bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi na Vukovar 1991. ubijeno je i poginulo najmanje 2717 hrvatskih branitelja i civila, više od 22.000 Vukovaraca je otjerano u progonstvo dok je nekoliko tisuća branitelja i civila prošlo kroz srpske koncentracijske logore.

Kroz žrtvu do slobode

Za Vukovar i za Škabrnju, uz današnji Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, u četvrtak su se diljem Hrvatskog zagorja palile svijeće. Zabok, Krapina, Gornja Stubica, Kumrovec, Klanjec, Zagorska Sela, Mače, Lobor, Pregrada… Nije bilo grada ili općine gdje se nije poklonilo žrtvama stravičnog zločina te 1991.

– Svi se prisjećamo žrtava Vukovara i Škabrnje. Kroz tu se žrtvu vidi koliko je naša domovina propatila da bi došla do samostalnosti i oslobođenja. Kroz tu žrtvu, prisjećajući se svega što se u Vukovaru i Škabrnji dogodilo, znamo koliko je krvi i znoja hrvatskih branitelja proliveno da bismo danas imali slobodnu i nezavisnu Hrvatsku – rekao je u Krapini prigodom odavanja počasti u Perivoju Janka Draškovića kod spomen obilježja poginulim braniteljima s područja Krapinsko – zagorske županije gradonačelnik Zoran Gregurović.