Gabro Čukelj (94) najstariji je vatrogasac u Zagorju

Gabro Čukelj vatrogasna je legenda u Hrvatskom zagorju.

Njegova posvećenost vatrogasnoj službi impresivna je. Gabro već 75 godina aktivno sudjeluje u radu Dobrovoljnog vatrogasnog društva Budinščina koje je osnovano 1929., godinu prije nego što je Gabro došao na svijet.

Photo: Željko Hladika/PIXSELL

Prvu opremu društvo je dobilo od tadašnjeg rudnika u Zajezdi. Nekoliko desetljeća kasnije, sredinom 50-ih godina, nabavili su svoje prvo vatrogasno vozilo otvorenog tipa s benzinskim motorom, koje su dobili od vojske. No istinski znak predanosti i upornosti pokazao se krajem 60-ih i početkom 70-ih godina kada je započela gradnja Vatrogasnog doma i spremišta na današnjoj lokaciji. Projekt su pokrenuli članovi uz pomoć tadašnje Općine Zlatar Bistrica i Mjesnog odbora Budinščina.

Gabro se sjeća tih teških vremena, kada su ručno kopali temelje i gradili dom bez ikakvih strojeva.

– Sve smo ručno kopali i sami napravili taj dom. U početku je bilo jako teško, nije bilo strojeva. Radili smo dan i noć – ispričao je Gabro Čukelj, koji je svjedočio mnogim prekretnicama.

Tijekom 80-ih godina započela je nadogradnja vatrogasnog doma, a članovi su se suočavali s financijskim izazovima i samostalno skupljali sredstva organizirajući razne događaje. Danas društvo djeluje operativno i preventivno na području 13 naselja u Općini Budinščina, predstavljajući ne samo vatrogasnu službu već i srce lokalne zajednice. Gabro Čukelj, kao najstariji član, i dalje je vitalan dio tog vatrogasnog društva.

Tekst: Paula Bosančić/Pixsell