Imaju li oroslavske svlačionice sve potrebne dozvole?

Društvenim mrežama šire se ozbiljne optužbe na račun Grada Oroslavja i gradonačelnika Viktora Šimunića.

Pojedinci, naime, tvrde da Grad ima nevaljanu građevinsku dozvolu za nedavno otvorene svlačionice NK Oroslavje, a Šimunića optužuju da za projekt nisu ishođene potrebne potvrde o uvjetima zaštite prirode čime je prekršio Zakon o zaštiti prirode. Samouki pravnici tvrde da je Grad, s obzirom da su svlačionice sagrađene unutar spomenika parkovne arhitekture koje je zaštićeno područje, od Javne ustanove za zaštitu prirode Krapinsko-zagorske županije Zagorje zeleno trebao ishoditi posebne uvjete, ali to nije učinio.

‘JU Zagorje zeleno nije nadležno’

Iz Grada su nam odgovorili (i dali na uvid) da za projekt svlačionica imaju sve potrebne dozvole, pravomoćnu građevinsku i sada i uporabnu te da su ispunili apsolutno sve zakonske uvjete. Službeni upit poslali smo i JU Zagorje zeleno. Odgovorili su nam da Grad Oroslavje od njih nije trebao ishoditi nikakvo dopuštenje koje bi bilo sastavni dio građevinske dozvole.

– Člankom 13. Zakona o zaštiti prirode propisano je da upravne i stručne poslove zaštite prirode obavljaju Ministarstvo i upravno tijelo jedinica područne (regionalne) samouprave nadležno za zaštitu prirode. U konkretnom slučaju to je Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Krapinsko-zagorske županije. Grad Oroslavje je, sukladno navedenim zakonskim odredbama, zatražio od nadležnog županijskog Upravnog odjela dopuštenje za provođenje zahvata u spomeniku parkove arhitekture Park oko dvorca Oroslavje Donje. U sklopu postupka ishođenja građevinske dozvole, nadležno tijelo koje ju izdaje ne mora od Javne ustanove tražiti mišljenje, što je u ovom slučaju tako i bilo i što znači da je postupano sukladno zakonu – službeni je pisani odgovor JU Zagorje zeleno.

Ravnateljica Javne ustanove za zaštitu prirode Dijana Hršak i u usmenom razgovoru potvrdila nam je da Zagorje zeleno ne izdaje dopuštenja već to čini županijski Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša.

– Grad Oroslavje zadovoljio je sve zakonske uvjete i za sve imaju papire – dodatno nam je potvrdila Dijana Hršak i naglasila da s gradonačelnikom Viktorom Šimunićem ima izvrsnu suradnju kao što ju je imala i sa svim njegovim prethodnicima.

A hrast?

Tako je, primjerice, prema izdanoj građevinskoj dozvoli trebao biti srušen hrast koji se nalazi tik uz svlačionice, što je preporučio projektant zbog moguće štete koju bi drvo moglo napraviti na objektu.

– Zadržavanje hrasta je već tokom gradnje prouzročilo niz dodatnih radova i nepotrebnih troškova, izmicanje parkirališta i pješačkih staza, izmještanje kanalizacije i izgradnja dodatnih revizionih okana, izmještanje solarnih kolektora koji bi bili potpuno u sjeni i radili
s 20 do 30 posto kapaciteta – pojasnio nam je Ivan Klepac, projektant i nadzornik.

Unatoč tome, u dogovoru sa Zagorje zeleno, hrast nije srušen. Kako bi moguća buduća šteta za objekt vrlo vjerojatna bila na jesen, kada bi gomila lišća začepila odvodne sifone na ravnom krovu, a postoji i opasnost eventualnog pada stabla na objekt, Dijana Hršak i Viktor Šimunić dogovorili su da će hrast samo orezati. No ni dopuštenje za orezivanje ne izdaje Javna ustanova.

– Rješenjem od 27. studenog 2023. godine nadležni županijski upravni odjel dopustio je Gradu Oroslavju orezivanje grana na stablu hrasta uz propisane uvjete zaštite prirode, kako je i propisano Zakonom o zaštiti prirode. Grad je trebao i ishodio je dopuštenje sukladno Zakonu od Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Krapinsko-zagorske županije. Rješenje sadrži uvjete zaštite prirode – odgovorila nam je ravnateljica JU Zagorje zeleno Dijana Hršak.

Dodala je da su za zahvate izgradnje svlačionica i orezivanje hrasta ishođeni zakonom propisani dokumenti.

– Svako zaštićeno područje ima svoje posebnosti po pitanju korištenja, a u slučaju ovog parka je ta da je dio parka namijenjen sportskim sadržajima. Tu su nogometno igralište, teniski teren, dječje igralište, a sad i svlačionice s tribinama. Ustanova je još 2008. godine uz pomoć stručnjaka sa Šumarskog fakulteta izradila studiju Biološko-ekološko i prostorno vrednovanje spomenika parkovne arhitekture Donje Oroslavje u kojem je, uz inventarizaciju svih stabala i procjene njihovog zdravstvenog stanja, utvrđena zonacija parka od kojih je jedna sa sportsko-rekreativnim sadržajima – zaključuju iz JU Zagorje zeleno.