DND Zabok organizirao je strip radionicu koju je vodila Irena Jukić Pranjić, strip crtačica, animatorica i ilustratorica.

Tema radionice bila je unaprijed definirana kroz program Dječjeg gradskog vijeća i Dječjeg foruma, koji se ove godine bave temom nasilja i odgoja za nenasilje s naglaskom na vršnjačko nasilje.

Životinje kao inspiracija

– Djeca su kroz ovu radionicu promišljala o situacijama nasilja koja ih okružuju i na koji se način nasilje može riješiti i transformirati u nešto pozitivno – kaže Jasenka Borovčak, tajnica DND-a Zabok.

Likovna i strip umjetnica Irena Jukić Pranjić upoznala je djecu s procesom stvaranja stripa, od početne ideje preko kreiranja likova, pisanja scenarija, do konačne realizacije. Kroz režiranje kadrova i crtanje djeca su stvarala svoje priče, najviše inspirirane likovima životinja. Ilustrirali su ih u strip formatu.

Photo: DND Zabok

– Kroz ovakve edukativne radionice želi se djeci dati mogućnost da upoznaju nove umjetničke izričaje koji nisu toliko dostupni u manjim sredinama, a koji će ih uvelike oplemeniti, a možda nekima postati i zanimanje u budućnosti – kaže Borovčak.

Radionica je provedena uz podršku Krapinsko – zagorske županije i Ministarstva kulture i medija u sklopu projekta ‘Odrasli čujte naš glas, dječja su prava bitna za nas’ i programa ‘KIKI u gradu’. Radovi nastali na radionici bit će izloženi u Gradskoj knjižnici Zabok povodom Dana Konvencije UN-a o pravima djeteta.