Društvo ‘Naša djeca’ Zabok dobrovoljna je, nevladina, neprofitna, humanitarna i edukativna udruga građana, roditelja i prijatelja djece. Posljednjih nekoliko godina posebnu pozornost posvećuju volontiranju mladih i odgoju za volontiranje koji se razvijaju kroz program Dječjega gradskog vijeća.

Tako djeca postaju aktivni sudionici u promjenama u svojoj lokalnoj zajednici i odgajaju se za aktivnu građansku ulogu u razvoju socijalnog i demokratskog društva.

Odgajati, podučavati, informirati

Jedan od njihovih projekata je i već poznati projekt Zdravo i fino. Započeo je 2012. na inicijativu djece iz sastava Dječjeg gradskog vijeća Grada Zaboka. Potaknuti radionicama zdravog kuhanja za odrasle, ‘Hranom do zdravlja’, te sve većom konzumacijom nezdravih namirnica i pretilosti u djece, upravo su djeca inicirala aktivnosti kojima bi se naglasila važnost zdrave prehrane.

Cilj projekta Zdravo i fino jest promovirati, odgajati i podučavati djecu i mlade o zdravoj prehrani, stjecanju zdravih prehrambenih navika i zdravih stilova života te informirati o problemu pretilosti u djece i mladih.

S djecom, učenicima Srednje škole Zabok ugostiteljskog i kuharskog smjera, koji su i partneri na projektu, provode se radionice zdravoga kuhanja. Na njima djeca i mladi dobivaju korisne informacije i savjete o zdravim namirnicama i tehnikama pripreme hrane, usvajaju vještine zdravoga kuhanja i izbora zdravih namirnica te stječu zdrave prehrambene navike koje prenose i doma, u ‘maminu kuhinju’.

– Djecu podučavamo temeljima cjelovita zdravlja, problemu pretilosti, ekološkom uzgoju i činjenici da je jedan od najučinkovitijih načina prevencije prekomjerne mase i pretilosti upravo zdrava prehrana i odabir zdravih namirnica u pripremi svakodnevnih obroka. Tu je svakako i tjelesno kretanje, boravak u prirodi, pozitivno mišljenje i skladni međuljudski odnosi – naglasila je Jasenka Borovčak, tajnica DND-a Zabok i voditeljica projekta Zdravo i fino.

Kuharice nisu samo recepti

– Rezultati projekta su kuharice, ‘Zdravo i fino – priče iz zdrave kuhinje za djecu i odrasle’, ‘Jela zdrava i fina – proljeće, ljeto, jesen, zima’ i ‘Zdrava i fina jela iz cijelog svijeta’ – s ponosom ističe Borovčak.

Kuharica ‘Zdravo i fino – priče iz zdrave kuhinje za djecu i odrasle’, osim recepata zdravih obroka s radionica kuhanja s djecom, obiluje informacijama i preporukama o zdravim namirnicama, kako nezdrave obroke zamijeniti zdravijim varijantama, te kako potaknuti i naučiti djecu da kuhaju i sama pripremaju zdrave obroke.

Upravo je kuhanje djeci bilo najzanimljivije i najzabavnije. Zato su se radionice zdravog kuhanja nastavile i dalje uz stručno vodstvo Snježane Krpes, voditeljice radionica zdravoga kuhanja, te profesorica Ugostiteljskog kabineta Srednje Škole Zabok, Anke Ilinčić i Renate Tršinski i volontera DND-a.

Istodobno su pokrenuli i eko-vrt, pa su djeca naučila uzgajati biljke u skladu s ekološkim načelima, odnosno vrtlariti u skladu s prirodom, bez uporabe kemikalija i umjetnih gnojiva. Uzgojeno sezonsko povrće i začine koristili su u radionicama zdravoga kuhanja.

Zdravo kuhanje uz pjesmu

Inovativna i originalna aktivnost bila je snimanje CD-a Zdravo i fino s dječjim pjesmama koje promoviraju zdravu prehranu, zdrave stilove života i zdravlje djece. Tekstove pjesama pisala su djeca, članice Dječjega gradskog vijeća i volonterke DND-a. Pjesme su uglazbili glazbeni producent Toni Eterović, koji potpisuje i aranžmane pjesama, zabočki blues glazbenik Tomislav Goluban i voditeljica Zabočkih mališana Jasenka Borovčak. Pjesme je izveo i snimio dječji zbor Društva Naša djeca Zabok, Zabočki mališani, a za pjesmu ‘Ne treba nam šećer’ snimljen je i glazbeni spot.

CD Zdravo i fino sastavni je dio druge kuharice, ‘Jela zdrava i fina – proljeće, ljeto, jesen, zima’. U njoj su objedinjena sva jela skuhana s djecom kroz godišnja doba u kojima se djeca imaju prilike upoznati s različitim sezonskim namirnicama. S onima koje su odlične za imunitet i zdravlje, kako proljeće, ljeto, jesen, zimu prepoznati u kuhinji i na tanjuru: namirnice, boje namirnica, način kuhanja – kratko/dugo, pirjano, na pari, pečeno/zapečeno, fermentirano (ukiseljeno), sirovo i svježe voće i povrće…

– Djeca su naučila i poneku priču o začinima i začinskom bilju, gdje ih i kako uporabiti u jelima. Posebno su im bile zanimljive zdrave poslastice i napitci, pa je cijela jedna posebna cjelina kuharice posvećena upravo zdravim slasticama – kaže Jasenka Borovčak.

Kuharica je luksuzno opremljena dizajnom Igora Vranješa, a umjetničku dimenziju zdravim i finim jelima dala je vrsna fotografkinja i stilistica hrane Maja Danica Pečanić.

Namirnice koje pucaju od zdravlja

– Djeca su sama poželjela i dalje kuhati, usvajati zdrave prehrambene navike i zdrave stilove života, pa smo nastavili projekt Zdravo i fino u III. ciklusu. Ono što je klincima stvarno naj-naj i u čemu totalno uživaju jesu radionice zdravoga kuhanja. Opet smo dokazali činjenicu da djeci valja dati da nešto konkretno rade i stvaraju, da se koriste rukama, odnosno rade praktične stvari i da je to pun pogodak. Jer upravo tada njihovi potencijali dolaze do punog izražaja – iznimno je Borovčak ponosna na djecu.

U tom III. ciklusu projekta putovali su cijelim svijetom uz miomirisna, ukusna, zdrava i prefina jela, jer je koncept trećeg ciklusa radionica zdravoga kuhanja bio upoznavanje i korištenje najzdravijih namirnica svijeta.

– Tako je nastala naša nova kuharica, autorice i voditeljice radionica Snježane Krpes, ‘Zdrava i fina jela iz cijelog svijeta’. Osim što će vas upoznati s nekim od poznatih tradicionalnih jela i kuhinja s europskog, azijskog i američkog kontinenta, i to u zdravijim varijantama, ona će vam poput atlasa kuhanja dati pregršt informacija i zanimljivosti o nekim od najpoznatijih i najzdravijih svjetskih kuhinja: europska, mediteranska, talijanska, azijska, kineska, japanska, indijska, američka – dodala je Borovčak.

U receptima iz kuharice koristi se osamdesetak namirnica koje ‘pucaju od zdravlja’. No tu su i neka tradicionalna jela drugih zemalja koja su postala dijelom i naše svakodnevne kuhinje, jer su prekoračila granice zemalja gdje su izvorno nastala.

Foodiva u akciji

Projekt Zdravo i fino doživio je i IV. ciklus u 2018./2019. godini s radionicama zdravoga kuhanja za djecu i mlade, kreativno-edukativnim radionicama vršnjačke edukacije o zdravoj prehrani i zdravlju za osnovnoškolsku djecu, te kreativnim radionicama s djecom predškolske dobi. Organizirana je posebna radionica zdravoga kuhanja namijenjena učenicima i profesorima Srednje škole Zabok na temu ‘Vegetarijanska i veganska prehrana za početnike’.

Izradili su i kratki animirani film na temu zdrave prehrane i usvajanja zdravih prehrambenih navika kod djece. Klinci su osmislili priču o superjunakinji FOODIVI koja uči djecu zdravim prehrambenim navikama i zdravom životu, pa je to bila podloga za kratki animirani film ‘Foodiva u akciji’.

Našim projektom Zdravo i fino, posebno radionicama zdravoga kuhanja, iz godine u godinu definitivno dokazujemo da djeci nedostaje aktivnosti u kojima mogu spremati, pripremati, kuhati i na kraju degustirati sve što su sami skuhali. Opet smo dokazali činjenicu da djeci valja dati da nešto konkretno rade i stvaraju, jer upravo tada njihovi potencijali dolaze do punog izražaja. Iznimno sam sretna i ponosna što smo im omogućili da iskuse tu vještinu i steknu znanja koja će im zasigurno promijeniti stilove života – zaključila je voditeljica projekta Zdravo i fino Jasenka Borovčak.

Šećer na kraju je nova kuharica Zdrava i fina jela Lijepe naše. Koncept radionica zdravoga kuhanja bio je upoznavanje djece s tradicijskim regionalnim jelima hrvatske kuhinje. Spremljenim na tradicionalni način, ali i spojiti tradicionalno s modernim uz korištenje zdravih i sezonskih namirnica i začina na temu ‘Hrvatska tradicijska jela’.