Nepalci dobili hrvatsko-engleski-nepalski rječnik

Kako bi olakšali komunikaciju stranim radnicima iz trećih zemalja koji rade na području Varaždinske županije, izrađen je prvi hrvatsko-engleski-nepalski rječnik.

Njega je županu Varaždinske županije Anđelku Stričaku predao vlasnik agencije za uvoz stranih radnika dr. sc. Joso Vuksan.

Foto: Varaždinska županija

–  Krajem 2021. prvi put smo temu integracije stranih radnika iz trećih zemalja otvorili na sjednici Županijske skupštine. Tada je na našem području bilo oko 2000 stranih radnika, danas ih je oko 8000. Integracija stranih radnika važna je društvena tema, bez njih naše gospodarstvo teško da bi opstalo. Stoga je potrebno voditi brigu o tim ljudima, oni tu žive i rade, potrebno im je olakšati cijeli taj proces da se što lakše uklope u naše društvo, ali isto tako omogućiti hrvatskim građanima što normalniji život jer oni su gradili i stvarali naš kraj, općine, gradove i županiju i najnormalnije je da su nam na prvom mjestu. Jer, ako ne ovdje, gdje će se osjećati dobro i komotno. Stoga pozdravljam inicijativu dr. sc. Jose Vuksana za izradom jednog takvog rječnika – rekao je župan Anđelko Stričak.

Foto: Varaždinska županija

Vlasnik agencije za uvoz stranih radnika Joso Vuksan rekao je kako rječnik, uz tekstualni dio, sadrži i slikovni opis određenih pojmova.

–  Izrada ovog rječnika jedan je od važnijih koraka u integraciji stranih radnika. Hrvatsko-engleski-nepalski rječnik, koji je napravljen za državljane Nepala, trebao bi im olakšati komunikaciju, kako u njihovom svakodnevnom životu, tako i u djelatnostima u kojima oni rade. Tako osim onih osnovnih pojmova, od dobar dan, molim, izvoli, kako si?, rječnik sadrži i rečenice koje se koriste u svakodnevnom životu, nazive dijelova tijela, dana u tjednu, godišnjih doba, nazive žurnih službi, alata, osnovnih namirnica i drugo. Upravo taj slikovni opis pojmova nadopunjuje tekstualni dio radi što bržeg upijanja informacija – objasnio je Vuksan.

Foto: Varaždinska županija

Prvi hrvatsko-engleski-nepalski rječnik ustupljen je Pučkom otvorenom učilištu.

Foto: Varaždinska županija