‘Utjecaj, a ne ukras’ za pozitivne promjene u lokalnoj zajednici

DND Zabok sudjelovao je na edukativnom kampu u Tuheljskim Toplicama.

Od 26. do 28. siječnja predstavnici Dječjeg gradskog vijeća i Dječjeg foruma DND-a Zabok Sara Premerl Peštaj, Jakov Marković i Helena Ban s voditeljicom Jasenkom Borovčak predstavili su potrebe djece u Zaboku i sudjelovali u interaktivnim radionicama na temu ostvarivanja dječjih prava i participacije i izrade Naj-projekata, kojim će djeca i odrasli zajednički donijeti pozitivne promjene u lokalnim zajednicama.

Edukativni kamp provodio se u okviru projekta Utjecaj, a ne ukras Saveza društava Naša djeca Hrvatske. Projekt pridonosi širenju znanja i mogućnosti za sudjelovanje djece i mladih u gradovima i općinama širom zemlje te podržava donositelje odluka u jačanju vještina za sudjelovanje djece u odlučivanju.

Foto: DND Zabok

Istraživanja pokazuju da se u posljednjih 15 godina povećalo znanje djece i mladih o dječjim pravima u Hrvatskoj te obje skupine bolje ocjenjuju mogućnosti za sudjelovanje. No svoju participaciju u školi, na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini i dalje doživljavaju kao nedostatnu i nedovoljno učinkovitu. Tek petina mladih smatra da odgovorne osobe na lokalnoj razini uzimaju u obzir njihovo mišljenje kada donose odluke o mladima, dok je taj udio kod djece 50 posto.

Foto: DND Zabok

Uz Zabok, na kampu se okupilo 70 sudionika iz različitih gradova i općina diljem Hrvatske, Bedekovčine, Čakovca, Dubrovnika, Koprivnice, Križevaca, Lovrana, Malog Lošinja, Nove Gradiške, Osijeka, Opatije, Pregrade, Ravne Gore, Samobora, Sv. Nedelje, Tuhlja, Varaždina, Velike Gorice, Vinkovaca i Virja. Posebno je važna međusobna razmjena iskustava, nova poznanstva i prijateljstva i buduća suradnja djece i voditelja iz cijele Hrvatske.

Foto: DND Zabok

– Sara, Jakov i Helena imali su priliku s ostalim sudionicima razviti svoje Naj-projekte na kojima ćemo nastaviti raditi u suradnji s donositeljima odluka te drugom djecom i mladima u našoj zajednici – istaknula je Jasenka Borovčak, voditeljica Dječjeg gradskog vijeća i tajnica DND-a Zabok.

Foto: DND Zabok