Kolar: ‘Zagorska poljoprivreda je itekako živa i aktivna’

Krapinsko-zagorska županija je druga najbolja županija u Hrvatskoj po izdvajanjima za potpore poljoprivrednicima. 

Za potpore poljoprivrednicima u 2022. godini po svakom stanovniku izdvojila je 8,26 eura (62,24 kune) te je u Hrvatskoj ispred nje samo Koprivničko-križevačka županija s 11,46 eura. Na trećem i četvrtom mjestu su Ličko-senjska i Varaždinska županija s 4,69 i 4,45 eura, odnosno s 43 i 46 posto manjom potporom od one koju daje Krapinsko-zagorska županija, pokazala je analiza izvršenja konsolidiranih županijskih proračuna za 2022. koju je napravio portal župan.hr.

– Znamo da u Zagorju nema velikih površina s tisućama hektara obradive zemlje, ali naša je poljoprivreda itekako živa i aktivna. Naši poljoprivrednici rade vrijedno i marljivo i iz godine u godinu pokazuju da se po kvaliteti proizvoda mogu natjecati sa svima. Nama je u interesu da se što veći broj ljudi bavi poljoprivredom i radimo najviše što možemo da im u tome pomognemo – istaknuo je župan Željko Kolar.

Dodao je da je kroz županijske natječaje od 2017. godine samo za bespovratne potpore poljoprivrednicima izdvojeno 2,1 milijun eura.

– Zahvaljujem poljoprivrednicima koji tijekom cijele godine rade u ‘tvornici’ na otvorenom i pozivam ih da se javljaju na naše mjere razvoja poljoprivredne proizvodnje za koje svake godine povećavamo sredstva za 10 posto. Jedan natječaj je već u tijeku, a do kraja godine ih planiramo raspisati još 12 – poručio je Kolar.

Godišnji plan raspisivanja mjera i subvencija iz područja Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu možete pronaći na internetskoj stranici Krapinsko-zagorske županije, ovdje.