Društvo Naša djeca Zabok organiziralo je 3. Filmsku radionicu kao uvod u jubilarno, 10. izdanje Međunarodnog festivala dječjeg filma KIKI.

Bila je to radionica animacije pod nazivom ‘Voće i povrće nemoguće’, tematski vezana uz obilježavanje Međunarodne godine voća i povrća.

Rasprava, razmišljanje, kreiranje

– Radionice smo organizirali s udrugom GOKUL, pod mentorstvom voditeljice Ivane Bošnjak i voditelja Thomasa Johnsona, vrsnih i višestruko nagrađivanih animatora, koji su uz svoje autorske filmove ‘Udahnut život’ i ‘Simulacra’, sudjelovali u izradi višestruko nagrađivanog filma ‘Ježeva kuća’. Taj je film 2017. na 6. KIKI-ju osvojio prvu nagradu – istaknuli su organizatori Kiki festivala Jasenka Borovčak, tajnica DND-a Zabok, i Nenad Borovčak, predsjednik GOKUL-a.

U dvodnevnoj radionici sudjelovala su djeca iz cijele Krapinsko-zagorske županije te članovi i članice Dječjeg gradskog vijeća i Dječjeg foruma DND-a Zabok, Katarina, Sara, Julia, Nadja, Lovro, Fran, Mihaela, Petra, Lana, Fran, Natalija, Leonarda i Jana.

Djeca su kroz filmove, lutke i pribor upoznata s dosadašnjim radom voditeljskog dvojca s kojim su raspravljali, razmišljali i kreirali ideje za predstavljanje teme radionice. Smišljene ideje realizirane su uz pomoć plastelina te su se tako stvoreni likovi animirali u prostoru za snimanje.

Edukativno i zanimljivo

Tako su nastali kratki filmski uradci s kojima su djeca bila i više nego zadovoljna. Bilo je tu i terenskoga rada. Djeca su se poigrala s pikselacijom sebe i voća i povrća, sa snimanjem zvukova za filmiće. Koristili su razne instrumenti, ali i neke dijelove tijela koji su mogli proizvesti željeni zvuk.

– Kasnije se sve to spojilo u jedan film. Prema dojmovima, ovo je još jedna u nizu edukativnih i zanimljivih radionica koje djeca u svakodnevnoj ponudi aktivnosti nemaju priliku doživjeti, a neki od prisutnih će i postati ovogodišnji članovi KIKI žirija – najavila je Jasenka Borovčak.