Predfestivalski program 11. KIKI festivala i projekta ‘Odrasli čujte naš glas, dječja su prava bitna za nas’ je počeo. 

Društvo Naša djeca Zabok i udruga GOKUL za vrijeme ljetnih praznika organizirali su četverodnevnu radionicu dokumentarnog filma pod mentorstvom višestruko nagrađivanog filmskog redatelja Đure Gavrana uz asistenciju Lucije Strugar.

Vršnjačko nasilje

Đuro Gavran autor je filma ‘Jedna od nas’ koji tematizira seksualno zlostavljanje djece, a osvojio je niz nagrada među kojima je njih pet na prošlogodišnjim Danima hrvatskog filma, gdje je film dobio nagradu za najbolji film, podsjetio je jedan od organizatora KIKI-ja Nenad Borovčak, predsjednik GOKUL-a.

U četverodnevnoj radionici sudjelovala su djeca iz Krapinsko – zagorske županije te članovi i članice Dječjeg gradskog vijeća i Dječjeg foruma DND-a Zabok.

Cilj radionice bio je da se djeca upoznaju s praktičnim radom na dokumentarnom filmu kako bi mogli sami stvarati nove filmove, što bolje promišljati aktualne teme i razvijati svoju kreativnost.

– Temu radionice već smo ranije definirali i zaključili da ćemo odraditi temu vršnjačkog nasilja – kaže Jasenka Borovčak, tajnica DND-a Zabok i koordinatorica KIKI-ja.

Na kreativan način, uz gledanje i analizu kratkih dokumentarnih filmova različitih žanrova, praktičan rad na filmu, polaznici radionice upoznali su se s poslovima u filmskoj ekipi te filmu kao skupnoj umjetničkoj djelatnosti. Učilo se o procesu snimanja dokumentarca, koji se bavi vrlo aktualnom temom – vršnjačkim nasiljem.

– Svidjelo mi se kako smo raspravljali o temi vršnjačkog nasilja i to da je svatko imao neku ulogu u snimanju. Naučio sam kako se snima i koja se oprema koristi. Uz to smo se puno i družili. Drago mi je da sam imao prilike vidjeti što moji vršnjaci misle o nasilju, kako ga doživljavaju i kako nasilje možemo zaustaviti – komentirao je jedan od polaznika radionice.

– Već sam bila na nekoliko radionica vezanih uz film, no ova mi se je posebno svidjela. Bilo mi je zanimljivo snimati različite kadrove unutra i izvan naše škole, ali i našeg grada. Najzanimljiviji dio mi je bio kada smo jedni druge intervjuirali kako bismo došli do informacija koje smo željeli dobiti – dodala je druga polaznica.

11. izdanje KIKI festivala bit će u Zagorju, u Zaboku i u Krapini od 10. do 14. listopada.