Varaždinski branitelji ponovno na spustu Drava-Dunav

Varaždinski branitelji Dravom su krenuli prema Vukovaru u spomen na poginule suborce.

Spustom Drava-Dunav, Varaždin-Vukovar 2024., koji organiziraju članovi Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Varaždinske županije, varaždinski branitelji svake godine obilježavaju obljetnicu odlaska Zasebne postrojbe policije PU varaždinske u obranu  Vukovara. Ove godine obilježava se 33. obljetnica.

Spustom prema Vukovaru odaju počast suborcima, koji su svoje živote položili na oltar domovine. Ovaj već tradicionalan spust održava se 19. puta, a podršku su im došli pružiti župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, koji se braniteljima pridružio na jednoj etapi putovanja, te Sanja Kopjar, ravnateljica Javne ustanove Priroda.

– Danas odajemo počast svima koji su branili Vukovar, posebno zadnjoj grupi policajaca, njima 185, koji su u obranu grada heroja upućeni 11. rujna 1991. godine. Posebno se prisjećamo 26 poginulih i nestalih pripadnika iz njihovih redova koji su stradali u obrani Vukovara, te njih 119 koji su završili u srpskih koncentracijskim logorima. Upravo njima u čast, kao i svim braniteljima koji su branili Hrvatsku, održava se taj spust da se prisjetimo tih dana, a isto tako da damo na važnosti ljepoti kojom obiluje naša domovina, u ovom slučaju rijeka Drava, uz poruku da Dravu, ali i sva naša prirodna bogatstva treba čuvati i o njima voditi brigu – komentirao je Anđelko Stričak.

Spust u dužini od oko 300 kilometara, od Donje Dubrave do Vukovara, traje 7 dana. Tijekom spusta predviđeno je kampiranje u Križnici, Sopju, Nardu i Aljmašu, s konačnim završetkom putovanja u Vukovaru.

– Riječ je o lijepoj tradiciji odavanja počasti svim poginulim, nestalim i ranjenim braniteljima, ali i civilima koji su u Vukovaru dali život za Lijepu našu. Unatoč proteku godina, emocije su uvijek podijeljene. S jedne strane osjećamo tugu zbog naših prijatelja koji više nisu s nama, ali s druge strane smo sretni što možemo čuvati sjećanje na njih kako nikada ne bismo zaboravili što su dali za našu državu i da nikad ne odustanemo od iznošenja istine o Domovinskom ratu – rekao je predsjednik varaždisnke podružnice Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Damir Makovec.