Mladi inovatori iz Krapinskog informatičkog kluba KRIK pobjednici su programa Generacija Now.

U finalu završne izložbe u kategoriji srednjih škola pobjedu su odnijeli Alen Šćuric, Tomislav Martinez, Borna Bakliža i Dominik Presečki, učenici Srednje škole Krapina. Mentor im je bio Stjepan Šalković. Tim je izradio robotsku ruku kojom se upravlja kretnjama ljudske ruke.

Najbolji među 170 škola i udruga

Projekt Generacija NOW provodi Institut za razvoj i inovativnost mladih u suradnji s Hrvatskim Telekomom i uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja. Cilj projekta je edukacija mladih i razvoj kreativnosti i inovativnosti.

Među 75 institucija odabranih na natječaju ove godine bio je i Krapinski informatički klub KRIK. U projektu su dobili modernu IoT opremu, mikrokontrolere, senzore i besplatan pristup internetu. Tijekom godine provedena je online edukacija uz praktični rad na dobivenoj opremi.

Učenici Borna Bakliža i Alen Šćuric s mentorom Stjepanom Šalkovićem

Na natječaju za završnu izložbu sudjelovalo je 170 škola i udruga. Učenički tim iz Krapine izradio je projekt koji prenosi kretnje ljudske ruke u prostoru na robotsku ruku. Koristili su senzor pokreta i izradili vlastiti softver za detekciju kretnji i pokretanje bioničke ruke.

Timski rad

Za izradu modela korištena je Catia, a dijelovi ruke ispisivani su na 3D pisaču. Korišteni su servo motori, harmonijski reduktor, Leap motion senzor i Arduino. Za izradu softvera korišten je Unity i Arduino IDE. Mehanički dio robotske ruke sastoji se od 20 servo motora koji pomiču dijelove spojene na njih. Senzor pomoću infracrvenih kamera prati poziciju ljudske ruke u 3D prostoru iznad njega. Softver prima informacije sa senzora te ih prosljeđuje algoritmu koji daje potrebne informacije o kutovima svih zglobova u dlanu.

– Ovi podaci se nakon izračuna i obrade prenose na Arduino koji postavlja svaki motor u željeni položaj. Kombinacijom svih dijelova dobivamo beskontaktno upravljanje robotskom rukom u realnom vremenu. Osim rada za završnu izložbu je vrednovan i Hackathon, online natjecanje u poznavanju tehnologija korištenih u projektu. Na testu su učenici osvojili 100 posto bodova – ponosan je mentor Stjepan Šalković.

Sumentor na projektu bio je Goran Buntak. U prvom dijelu projekta mladi inovatori KRIK-a pobijedili su na natječaju za izradu digitalne igračke. Patrik Živić, Tomislav Martinez i Filip Podhraški, uz vodstvo nastavnika Daria Šimaga i Stjepana Šalkovića, izradili su MKR1000 klavir, igračku koja svira i sprema odsviranu muziku. Isti tim je u nastavku projekta pod vodstvom prof. Šimaga izradio Arduino glazbenog robota koji putem bluetooth zvučnika reproducira glazbu. Tijekom reprodukcije robot se kreće u ritmu i pomiče ruke. Konstrukcija robota je dizajnirana i 3D ispisana, programiran je i za njega je dizajnirana tiskana pločica.

Pridruži se Generaciji Now

– Timski rad, suradnja, motivacija i inovativnost obilježili su rad učenika i mentora na projektu. KRIK svoje aktivnosti nastavlja kroz Ljetnu školu informatike od 23. do 27. kolovoza. Voditelj učeničkog tima Alen Šćuric biti će predavač na radionici robotike, a pobjednici natjecanja Worldskills Antonio Macan i Antonio Hohnjec na radionicama programiranja. Većinu ostalih radionica odradit će nastavnici – najavljuju mladi inovatori i njihovi profesori.

Pozivaju da se već sada prijavite internetskih stranica KRIK-a, https://krik-kr.hr/, kako biste stekli znanja i vještine za budućnost i pridružili se Generaciji Now.