Oni su osvajali državna i međudržavna natjecanja. Oni su talentirani, vrijedni, uporni. Oni su izuzetno daroviti.

Zato ih je Županija i novčano nagradila. U Termama Tuhelj župan Željko Kolar i njegova zamjenica Jasna Petek primili su učenike osnovnih i srednjih škola i njihove mentore koji su na državnim natjecanjima i smotrama u 2020. i 2021. godini osvojili neka od prva tri mjesta.

Za 373 talenta 75.600 kuna

Na svečanosti su im dodijeljene novčane nagrade i priznanja. Iz Krapinsko-zagorske županijesu na državnom natjecanju u 2020. godini bila 33 učenika srednjih i 45 učenika osnovnih škola, a u ovoj godini 59 učenika srednjih i 68 učenika osnovnih škola. Za njih je Županija izdvojila 41.600 kuna nagrada, za natjecanja prema propozicijama Agencije za odgoj i obrazovanje, Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih i Hrvatskog školskog športskog saveza.

Tijekom prošle i ove godine na natjecanja i susrete su iz zagorskih škola išla 373 učenika (Photo: Zagorje International)

No, Županija je nagradila i učenike i mentore koji su se natjecali van ovih propozicija na ostalim natjecanjima i susretima državnog i međudržavnog ranga. U toj je kategoriji čak 168 učenika i 79 mentora iz 17 škola, koji su se uključili u 48 natjecanja i susreta. Školama je za postignute uspjehe dodijeljeno 34.000 kuna.

‘Ne zbog natjecanja već zbog znanja’

Župan Željko Kolar pohvalio je sjajne rezultate učenika na natjecanjima koja su se održavala u izuzetno čudnim, teškim i neobičnim okolnostima za kompletan život, posebno za obrazovni sustav.

Jedna od talentiranih i nagrađenih je i Lucija Belošević, dvostruka državna prvakinja iz tehničke kulture, učenica OŠ Đurmanec.

– Prvo mjesto na državnom natjecanju za mene nije mala stvar. Puno sam se trudila i odricala kako bih postigla takav rezultat. Konkurencija je bila jaka, tim više što se natjecanje održavalo online, što je rezultiralo mnogim izazovima. Željela bih biti arhitektica ili inženjerka građevine. Upisala sam Matematičku gimnaziju u Krapini i mislim da je to jedan od boljih odabira – rekla je Lucija.

Lucija Belošević, učenica Osnovne škole Đurmanec (Photo: Zagorje International)

– Ovo su djeca koja su talentirana, sredina je to prepoznala, njihovi mentori su svoje znanje i iskustvo nesebično prenijeli na njih. Ne zbog toga da bi osvojili prvo, drugo ili treće mjesto, nego zato da bi proširili njihovo znanje i da ih zainteresiraju za područje gdje su oni pokazali svoju izvrsnost, kako bi u budućnosti kroz posao i zanimanje koje će odabrati, dali svoj maksimum – rekao je župan Željko Kolar.

Centri izvrsnosti i kompetentnosti

– Mala smo zemlja, ali konkurencija je velika i svaki odlazak na državno natjecanje je ogroman uspjeh, a biti među prva tri, izvanredan. Vjerujem da će iduće godine ti rezultati biti još bolji, a mi ćemo se kao osnivač škola truditi stvoriti što bolje uvjete u školama. Kroz EU fondove smo stavili naglasak na energetske obnove, izgradnju novih sportskih dvorana, kroz novu financijsku omotnicu i mehanizam za oporavak i otpornost pokušat ćemo da ide dogradnja škola i jednosmjenska nastava, gdje god je to moguće. Pratit ćemo nove tehnologije i ono što je ključno, u iduće četiri godine radit ćemo na centrima izvrsnosti i kompetentnosti – naglasio je Željko Kolar.

Alen Grabušić iz Srednje škole Zlatar, smjer tehničar za logistiku i špediciju, išao je na državno natjecanje World skills Croatia i osvojio prvo mjesto, što mu omogućava i izravan upis na željeni fakultet.

– Uložio sam puno truda, a uz pomoć profesora iz stručnih predmeta postigao sam ovaj uspjeh. Put je bio težak, s puno stresa a na kraju, kada dobijete medalju oko vrata, shvatite da se taj trud isplatio – rekao je Alen, koji planira upisati Fakultet prometne logistike u Krapini.

Alen Grabušić učenik je Srednje škole Zlatar (Photo: Zagorje International)

Zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek istaknula je kako Krapinsko –zagorska županija već dugi niz godina podržava rad darovitih mladih ljudi.

– Niz godina organiziramo različita stručna usavršavanja upravo za mentore koji su se usavršavali u pojedinim područjima kako bi rad s darovitom djecom i darovitim mladim ljudima podigli na jednu višu razinu – istakla je zamjenica Petek.

Dodala je da Županija na godišnjoj razini izdvaja oko pola milijuna kuna za rad i usavršavanje odgojno-obrazovnih djelatnika, ali i kroz dodjele stipendija darovitim mladim ljudima.