Na najveće međunarodno natjecanje robotičara u Varaždinu prijavilo se 113 ekipa učenika osnovnih i srednjih škola.

1. Virtualni Robocup junior Croatia 2022. okupio je učenike iz Hrvatske, Slovenije i Njemačke s ciljem promicanja i popularizacije robotike, poticanja logičkog mišljenja sposobnosti, kreativnosti, inovativnosti i stvaralaštva učenika.

Bitno za odgoj i obrazovanje

Riječ je o ekipnom natjecanju učenika osnovnih i srednjih škola u 14 kategorija, a koje se održava od 14. do 21. travnja. Na natjecanje se prijavilo 113 ekipa, među kojima su i četiri ekipe iz Njemačke, te dvije iz Slovenije. Rezultat je to odlične suradnje Centra izvrsnosti za nove tehnologije – Program za robotiku i Hrvatskog robotičkog saveza, ali i rezultat napornog rada mentora i učenika.

Na otvorenju natjecanja u Varaždinu zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec istaknula je da je ovo natjecanje samo još jedan dokaz kako su centri izvrsnosti aktivni i prepoznati u organizaciji međunarodnih natjecanja.

– Informatička pismenost i nove tehnologije danas su od izuzetne važnosti za odgoj i obrazovanje djece. Drago mi je što su djeca prepoznala ovakav vid obrazovanja jer bavljenje robotikom omogućava im da razviju svoje talente, kreativno i kritičko razmišljanje, djeca uče dolaziti do samostalnih zaključaka, razvijaju komunikacijske vještine, uče se strpljenju i suradnji i vjerujem da im sve to nosi dobrobiti koje će kasnije znati iskoristiti u životu – rekla je zamjenica Zagorec, uvjerena kako će se po završetku natjecanja još daleko čuti za Varaždin, Varaždinsku županiju i odnosno centre izvrsnosti.

Formula Beginner

Voditelj programa za robotiku pri Centru izvrsnosti za nove tehnologije Ivica Kolarić istaknuo je kako je ovo virtualno natjecanje prvo ovakve vrste u Hrvatskoj i kao takvo veliki izazov za učenike, učitelje, ali i sve koji sudjeluju u organizaciji.

– Sve ekipe u svojim udrugama i školama morale su odraditi zadane zadatke i najkasnije do 13. travnja ‘podignuti’ videosnimke na Dicord. Komisija zadužena za određenu kategoriju pogledat će sve videosnimke i bodovati vožnje po unaprijed zadanim pravilima, a najbolje ekipe imat će dodatne zadatke i intervju s komisijom. Natjecanje obuhvaća djecu vrtićke dobi, pa sve do 19 godina starosti – objasnio je Kolarić.

Pokrenuta je i nova kategorija, Formula Beginner, gdje su učenike željeli upoznati s električnim vozilima, kako ih konstruirati i voziti. Kolarić je istaknuo da je ponosan na sve dosad ostvarene rezultate na brojnim natjecanjima, od Istanbula, Meksika, Kanade, Australije, a sve to zahvaljujući predanom radu učenika, centara izvrsnosti, Hrvatskom robotičkom savezu, Hrvatskom društvu robotičara i Udruzi Robofreak.

Ovo je natjecanje izlučno za prijavu ekipa na europsko RoboCup Junior natjecanje u 10 različitih kategorija te za svjetsko natjecanje u šest kategorija. Već  22. travnja 20-ak djece putuje u Weiz na otvoreno RoboCup Junior natjecanje Austrije.