Novi predsjednik Nacionalnog vijeća učenika Republike Hrvatske, najvišeg tijela učenika osnovnih i srednjih škola u državi, postao je Luka Antončić iz Varaždina.

Učenik Prve gimnazije Varaždin, koji je na čelu Vijeća učenika Varaždinske županije, za predsjednika Nacionalnog vijeća izabran je među kandidatima iz cijele Hrvatske.

Za fleksibilizaciju kurikuluma

Luka Antončić je učenik trećeg razreda Prirodoslovno – matematičke gimnazije, završio je osnovnu Glazbenu školu u Varaždinu, a u slobodno vrijeme trenira vaterpolo, uči engleski jezik te je aktivan u Vijeću učenika i Savjetu mladih Varaždinske županije.

Na čelno mjesto Nacionalnog vijeća učenika, koje je savjetodavno tijelo ministra znanosti i obrazovanja, izabran je nakon što je konkretno iznio za što će se zalagati i na koji način će štititi interese mladih.

Luka Antonić zalaže se za razvoj znanja na temelju prakse

–  Zalagat ću se za fleksibilizaciju kurikuluma kako bi se mladima omogućila veća sloboda u odabiru nastavnih predmeta te još veću zastupljenost medijske, financijske i informatičke pismenosti i poduzetničkog obrazovanja. Smatram da bi trebalo smanjiti tzv. učenje napamet te ću poticati razvoj znanja na temelju prakse. Pozornost bi trebalo staviti na razvoj kritičkog razmišljanja i drugih znanja i vještina koje mogu služiti mladima da kvalitetnije i bolje razumiju veliku količinu informacija koje im se svakodnevno nudi. Tražit ću dodatni razvoj i odabir novih nastavnih predmeta. Vjerujem da bi uvođenje nacionalnih ispita za upise u srednje škole bilo rješenje za ‘poplavu’ odlikaša, odnosno da bi se tako vrednovalo stvarno znanje učenika. Bit ću zagovornik daljnjeg povećanja broja stipendija u strukovnom obrazovanju s ciljem usmjeravanja mladih prema deficitarnim zanimanjima – rekao je Luka Antončić tijekom predstavljanja.

Glavna zadaća Nacionalnog vijeća učenika Republike Hrvatske je predstavljanje učenika na nacionalnoj razini u svim pitanjima koja se odnose na njih, njihov rad i odgojno – obrazovni sustav.