Na dva natjecanja mladi robotičari iz Varaždinske županije opet su pomeli konkurenciju.

Polaznici Programa iz robotike Centara izvrsnosti Varaždinske županije nastavljaju dominirati robotičkom scenom. Potvrđuju to i rezultati s nedavno završenog velikog RoboCup Junior natjecanja i Otvorenog prvenstva Austrije.

Najbolji rezultat u 12 godina

Na Robocup Junioru u konkurenciji 113 ekipa osvojili su šest prvih, sedam drugih i pet trećih mjesta. Bilo je to i izlučno natjecanje za Europsko prvenstvo u robotici koje će se početkom lipnja održati u Portugalu.

Na Europsko prvenstvo se plasiralo 14 polaznika Programa iz robotike Centara izvrsnosti Varaždinske županije: Antonela Nikolić, Mirta Obelić, Barbara Prutki, Luka Kolarić, Filip Meljnjak, Vanja Novoselec, Juraj Kolarić, Jakov Crnički, Franko Prikratki, Marin Rođak, Nino Petek, Borna Svržnjak, Nikša Vaupotić i Gabrijel Kraljić.

Na Otvorenom prvenstvu Austrije u konkurenciji 60 ekipa varaždinski su timovi osvojili 11 medalja u sedam kategorija, šest zlatnih, tri srebrne i dvije brončane, što je najboljih rezultat Hrvatske u posljednjih 12 godina.

Sjajni su i mentori

Dok čekaju odlazak na Europsko prvenstvo u Portugal dio njih trenutno sudjeluje u virtualnom natjecanju Challenge Robocup Asia – Pacific Tianjin koje traje do sredine svibnja. Uz talent i radišnost iza sjajnih rezultata stoji veliko znanje i entuzijazam njihovih mentora Ivice Kolarića, voditelja Programa iz robotike, Ivana Kolarića, Jelke Hrnjić i Marije Bencun.

Da Program iz robotike Centara izvrsnosti Varaždinske županije postaje jezgra robotike u Hrvatskoj govori i podatak da su, osim učenika iz osnovnih i srednjih škola Varaždinske županije, njegovi redovni polaznici i mladi robotičari iz Zagreba.