Svaka etiketa iz tvrtke SATO u Zaboku od lipnja je proizvedena pomoću električne energije dobivene iz vlastite fotonaponske elektrane.

Mnoge etikete koje vidite na nizu proizvoda domaćih i svjetskih brendova hrane i pića dolaze upravo iz ove tvrtke. SATO kontinuirano ulaže u razvoj tehnologije i ljudi, a investicija koja je zaokružila prvo polugodište poslovanja tvrtke SATO je fotonaponska elektrana.

Neiscrpni obnovljivi izvori

Izgradnjom vlastite elektrane SATO se pridružio tvrtkama koje dodatno brinu o svom društveno odgovornom poslovanju koje je, uz očuvanje energije i učinkovitu uporabu energetskih izvora, prioritet tvrtke.

Investicija je vrijedna 3.125.000,00 kuna. Sada je svaka etiketa proizvedena uz 60,95 posto električne energije iz fotonaponske elektrane, iz potpuno obnovljivih izvora energije. Dodatni i vrlo važan benefit je smanjenje emisije CO2 za 162,16 tona na godinu.

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

– Izgradnja vlastite fotonaponske elektrane projekt je koji je tvrtka SATO unijela u svoju strategiju. Naši ciljevi poslovanja u smislu održivosti su, između ostaloga, kreirani na način da drže smjer tvrtki na održivosti i promicanju brige o okolišu, štednji energije i raspolaganju ograničenim resursima – ističe Barbara Juranić, predstavnica Uprave za upravljanje sustavima.

Fotonaponska elektrana osigurava nesmetanu proizvodnju etiketa, a koristi za tvrtku i okoliš su višestruke.

– Okosnica prednosti je povećanje energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije. Kako su glavne solarne tehnologije fotonaponske, koje doslovno iskorištavaju sunčevo zračenje i pretvaraju ga u električnu energiju pomoću solarnih panela, time zadovoljavamo veliki dio potreba naših proizvodnih procesa. Obnovljive izvore energije dobivamo od prirode i jednom, kada opremimo postrojenja za njeno korištenje, njihova namjena je nepresušna. Energija se proizvodi na mjestu gdje se troši, obnovljivi izvori su neiscrpni, ne zagađuju okoliš i potiču na postizanje energetske neovisnosti. To je smjer kojim će se čovječanstvo razvijati u budućnosti – poručuje Juranić.

Fotonaponska elektrana u brojkama

Instalirana snaga 511,60 kWp (DC)
Maksimalna snaga 495,00kW (AC)
Nazivni napon 3 x 230/400 V, 50 Hz
Fotonaponskih modula 1279
Trofaznih pretvarača 9

Photo: Igor Kralj/PIXSELL