Neprijavljeni radnici, nehigijenski uvjeti u pripremanju hrane samo su neke od nepravilnosti u pojedinim ugostiteljskim objektima na otoku Pagu.

Utvrdilo je to više od 40 inspektora Državnog inspektorata koji su samo u četvrtak, 21. srpnja obavili 127 inspekcijskih nadzora i to u Pagu, Novalji i okolnim općinama.

Na meti ugostiteljski objekti

U nadzoru su bili turistički, tržišni, sanitarni, veterinarski, poljoprivredni i fitosanitarni inspektori te inspektori rada i zaštite na radu, zaštita okoliša te vodopravni i inspektori oprema pod tlakom. Fokus im je bio na poslovanju ugostiteljskih objekata.

Kako je službeno objavio Državni inspektorat, od ukupnog broja utvrđenih nepravilnosti inspektori su u 62 slučaja primijenili načelo oportuniteta, odnosno nepravilnost je otklonjena tijekom inspekcijskog nadzora. U ostalim slučajevima pokrenute su prekršajne i upravne mjere.

Turistički inspektori utvrdili su niz slučajeva neposjedovanja police osiguranja za gosta, oglašavanje suprotno odobrenoj vrsti i kategoriji ugostiteljskih objekata te neisticanje oznake zabrane točenja alkohola mlađima od 18 godina.

A sad veslanje i ski lift

Sanitarna inspekcija je utvrdila nekoliko slučajeva nehigijenskih uvjeta u pripremi hrane. Na radnom mjestu zatekli su i neprijavljene radnike na obvezno mirovinsko osiguranje te nezakoniti rad državljana trećih zemalja. Nekima je, zbog nepoštivanja odredbi zaštite na radu, izrečena mjera zabrane uporabe strojarnice bazenske tehnike, kotlovnice i dijelova kuhinje. Inspekcija zaštite okoliša je, pak, utvrdila nepropisno zbrinjavanje otpada.

Inspekcija u nadzoru ugostiteljskih objekata na otoku Pagu (Photo: DIRH/Screenshot)

– Kako je u posljednjih nekoliko godina povećana ponuda, a time i interes za aktivan i pustolovni turizam koji zbog svojih specifičnosti predstavljaju rizik od ozljeda i njihovih posljedica za korisnike, turistička i inspekcija rada u nadolazećem razdoblju posebnu pažnju će usmjeriti na pružanje takvih usluga, veslanja na dasci, bungee jumpinga te ski lifta na vodi. Ovim nadzorima bit će obuhvaćeni i organizatori i pružatelji usluge, vodiči – najavili su iz DIRH-a.