Hrvatski dizajn osvojio prestižnu Red Dot nagradu

Brand FJAKKA okrunjen je prestižnom nagradom Red Dot u kategoriji produkt dizajna.

Nagradu je osvojio model Seclude ležaljke u Festuca nijansi koja najtočnije prenosi plavetnilo Mediterana. Cijeli proces proizvodnje, od ideje, materijala do finalnog produkta napravljen je u Hrvatskoj. Red Dot već 70 godina nagrađuje vrhunski dizajn u kategorijama u dizajnu proizvoda i industrijskog dizajna, brenda i komunikacijskog dizajna te dizajnerskih koncepata. Ovaj put je baš hrvatski dizajn prepoznao kao vrhunski proizvod.

FJAKKA, brand koji se bavi izradom luksuznog outdoor namještaja i tekstilne arhitekture, svojom prvom linijom proizvoda polako osvaja tržište industrijskog dizajna. FJAKKA je novi hrvatski brend nastao pod krovnom tvrtkom Belina, koja uspješno posluje više od 40 godina u Krapinskim Toplicama kao vodeći proizvođač tekstilne arhitekture.

Mediteran kao inspiracija

FJAKKA je posvećena njegovanju kulture života na otvorenom. U svojem dizajnu spajaju suvremeni način života s ritualima i s navikama iz nekih mirnijih i sporijih vremena. Prilikom odabira boja i materijala su inspiraciju potražili u mediteranskom krajoliku. Boravak na plaži uz miris mora, bora i toplinu suncem užarenih stijena pretvorili su u jedinstvene proizvode koji su u potpunosti osmišljeni i izrađeni u Hrvatskoj. Dizajnirati dobar proizvod za FJAKKU znači i stvoriti ugodnu atmosferu.

Nagrađena Seclude ležaljka (Foto: Domagoj Kunić)

Direktor tvrtke Belina i idejni začetnik branda FJAKKA, Damir Belina s ponosom priča o ovoj nagradi.

– Autori dizajna su dizajneri Kristina Lugonja i Filip Havranek. Veliki izazov je od ideje napraviti vrhunski i funkcionalan proizvod. No zahvaljujući nevjerojatnom timu naših djelatnika, našem znanju i iskustvu, uspjeli smo u tome na najbolji mogući način. U prilog nam je išla i činjenica da sve potrebne resurse imamo unutar tvrtke. Tako da je kompletan razvoj, od projektiranja, izrade prototipa, testiranja, pa do finalne proizvodnje, odrađen ‘in-house – rekao je Damir Belina.

Nagrađeni proizvod Seclude, najavljuju iz FJAKKE, uskoro ćemo viđati ne samo na hotelskim plažama i u turističkim kompleksima, nego i na fotografijama svjetskih zvijezda.

– Neobičan geometrijski dizajn udobne Seclude ležaljke dojmljivo je usklađen sa suvremenom arhitekturom i prirodnim okolišem – ocijenio je stručni sud pri ocjenjivanju za nagradu Red Dot.