900 minuta čiste filmske čarolije, počinje Tabor Film Festival

Ovaj vikend, 6. i 7. srpnja u Dvoru Veliki Tabor na rasporedu je 22. Tabor Film Festival.

Posebne filmske poslastice projekcije su nagrađivanih filmskih uspješnica, za otvorenje 6. srpnja dobitnik Zlatne palme u Cannesu Čovjek koji nije mogao šutjeti Nebojše Slijepčevića, a dan kasnije za zatvaranje 7. srpnja novi film Borne Armaninija Trenuci izazova.

Utaborite se!

Selektorica TFF-a, filmska kritičarka Diana Nenadić, ističe široku selekciju kratkometražnih filmova svih rodova i vrsta, njih ukupno 74 u natjecateljskom programu iz 33 zemlje i Hrvatske. Među odabranim filmovima nalaze se i uspješnice iz Berlina, Locarna, Annecyji, s Animafesta i Sundancea, iz Moskve, Toronta i s drugih svjetskih festivala, a tu su i dva hrvatska premijerna naslova.

Težak posao stoji pred članovima žirija, koji će birati dobitnike Veronikine lubanje u nacionalnom i međunarodnom programu. Članovi nacionalnog žirija bit će scenarist Davor Šišmanović, glumica Dea Presečki i režiser Borna Armanini, dok međunarodni program žiriraju poljska producentica Marta Krzeptowska, grčki režiser albanskih korijena Neritan Zinxhiria te finska filmašica Hanna Hovitie.

U Taboru se, među ostalim, očekuju i režiserke Tea Radić (Put kojim idemo) i Tara Klepac (Crvotočina), Péter Vadócza iz Mađarske (Motherhood) i Milica Spasojević iz Srbije (Hrana za golubove). Najbolje filmove bira i publika, koja dodjeljuje nagradu Vox Veronicae.

Obje večeri, nakon filmova, na rasporedu su i odlični koncerti, u subotu vokalistica Nina Herr, a u nedjelju neponovljivi Mangroove. Svi programi, i filmski i glazbeni, kao i radionica za osnovnoškolce su besplatni. Besplatan je i prijevoz autobusom Presečki od Autobusnog kolodvora Zagreb, a osiguran je i besplatan kamp.

Detaljan program objavljen je na službenoj stranici Tabor Film Festivala, ovdje. Filmovi su podijeljeni u tematske blokove, a potvrđuju raznolikost i zanimljivost ovogodišnjeg programa.