Hotel u Krapinskim Toplicama je na prodaju. Istovremeno vlasnici Kinezi traže i partnera za zajedničko ulaganje.

Kako nam je rekao Mario Rendulić iz tvrtke CSEBA development koja je partnerski, manjinski vlasnik kineske tvrtke Spring Spa Hotel osnovane u Hrvatskoj, investitori Kinezi daju prednost ulaganju pred prodajom. No, zbog europske blokade financijskih investicija iz Kine bilo kakvi radovi, koji zahtijevaju plaćanje, trenutno su onemogućeni.

Nudili im manje od milijun eura

Oglas za prodaju zgrade topličkog hotela u rujnu je objavila tvrtka Colliers. Prodajnu cijenu nisu naveli već su pozvali na dostavu pisma namjere. Iako je rok bio 28. rujna, oglas je još uvijek aktivan na njihovim internetskim stranicama. U oglasu su priložili i opsežnu brošuru sa svim informacijama, pa i fotografiju idejnog rješenja nove zgrade hotela.

Photo: Colliers/Screenshot

No, kako doznajemo, niti jedna pristigla ponuda financijski nije bila zadovoljavajuća. Zainteresirani kupci mahom su nudili manje od jedan milijun eura za kupnju nekretnine, hotela koji su Kinezi kupili za 4,3 milijuna eura. Rendulić nam pojašnjava kako Kinezi, u načelu, nisu odustali od projekta rušenja staroga hotela i izgradnje novoga, ta im je investicija i dalje zanimljiva, a oglas prodaje bilo je samo ispitivanje tržišta.

Zašto napokon ne počinju s gradnjom?

– Svaka radnja se treba platiti, a opće je poznato da kada kineska tvrtka pošalje investicijski novac, transakcija se blokira i ne dođe u hrvatsku tvrtku – kaže Rendulić.

Dodao je kako prodaja nije jedino rješenje. Trenutno se razmišlja o partnerstvu. Kinezi, naime, mogu nekome ustupiti razvoj projekta, a pregovori s potencijalnim partnerima su u tijeku, tvrdi Rendulić.

Iz prodajne dokumentacije u kojoj je priloženo i idejno rješenje kako Kinezi vide budući, novi hotel

U staroj zgradi hotela, koja je još u dobrom stanju iako je nekretnina zatvorena, ipak radi kafić. Taj su prostor vlasnici iznajmili lokalnom ugostitelju. A okoliš, kaže načelnica Općine Gordana Jureković, održava Eko aleja, toplička komunalna tvrtka.