U sklopu Tjedna kajkavske kulture tradicionalno se održava i Zagorski gospodarski zbor.

Manifestacija je to čiji je cilj na što kvalitetniji način predstaviti proizvođače Hrvatskoga zagorja, gospodarski, obrtnički i turistički potencijal, ali i bogatu ponudu poljoprivrednih proizvoda.

‘Zagorsko gospodarstvo je stabilno’

Zbor organiziraju Grad Krapina, Krapinsko-zagorska županija, Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Krapina, Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije i Radio Kaj.

Zbog epidemiološke situacije, odnosno brige za zdravlje izlagača i posjetitelja, Zbor se i ove godine održava u manjem opsegu, s minimalnim brojem izlagača. Gradonačelnik Krapine, Zoran Gregurović, istaknuo je da je unatoč epidemiji koronavirusa vidljivo da je zagorsko gospodarstvo čvrsto i stabilno te da su prihodi sve veći.

Krapinsko-zagorska županija po prosječnoj neto plaći u prvom ovogodišnjem tromjesečju je na četvrtom mjestu u Hrvatskoj sa 6672 kune

– Vidimo to i u gradskom proračunu po osnovi prihoda od poreza na dohodak. Svakog mjeseca dobivamo i podatke Zavoda za zapošljavanje te Zavoda za mirovinsko osiguranje i vidljiv je i porast broja zaposlenih. Međutim, ne smijemo zaboraviti da je ova epidemija odnijela i određene žrtve, prvenstveno u tekstilnoj industriji koja se, nažalost, nije uspjela othrvati svemu onome što se događalo na tržištu – istaknuo je gradonačelnik te dodao da su sa Zavoda za zapošljavanje stigle dobre informacije, a govore o tome da je već nekoliko tvrtki dostavilo podatke o slobodnim radnim mjestima.

Kolar pohvalio Vladu

– To znači da će se dio tih ljudi koji su ostali bez posla kroz određeno vrijeme zbrinuti. Na svima nama je da pomognemo da se i ostali zbrinu, da se gospodarstvo i dalje razvija – poručio je Gregurović.

Župan Željko Kolar istaknuo je da se pokazalo da je gospodarstvo Krapinsko-zagorske županije na čvrstim temeljima.

Ukupni pad prihoda u KZŽ manji je od državnog prosjeka, istaknuto je na otvorenju Zagorskog gospodarskog zbora

– Zahvaljujem gospodarstvenicima i obrtnicima na sjajnom rezultatu uz sve nedaće. Treba istaknuti i podršku Vlade jer mnogi ne bi opstali da nije bilo reakcije i poticaja Vlade – priznao je Kolar.

Prema njegovim riječima, Krapinsko-zagorska županija po prosječnoj neto plaći u prvom ovogodišnjem tromjesečju je na četvrtom mjestu u Hrvatskoj sa 6672 kune, a samo šest županija ima stopu nezaposlenosti ispod pet posto. Krapinsko-zagorska je na 4,2 posto.

Plaće povećane za 15,4 posto

Josip Grilec, predsjednik HGK-Županijske komore Krapina, podsjetio je da je u najboljim godinama na Zboru sudjelovalo i više od 300 izlagača, dok ih je ove godine 50-ak.

– Usprkos situaciji, gospodarstvo u Krapinsko-zagorskoj županiji se relativno dobro snalazilo, a ukupni pad prihoda je manji od državnog prosjeka. To je razumljivo jer smo industrijska županija, dok su turističke županije bile velikim dijelom zatvorene. Ove godine je drugačija priča. Prošle smo godine ostvarili ukupni prihod od 13 milijardi i 179 milijuna kuna i to je pad od 3,2 posto u odnosu na najbolju, 2019. godinu. Vjerujem da će ova godina biti i bolja – rekao je Grilec.

Posjetitelji na sajmu mogu kupiti isključivo domaće proizvode

Prema podacima Komore, broj poduzetnika u Krapinsko-zagorskoj županiji povećao se na 2400, prihod po zaposlenome je 576.000 kuna, a plaće su povećane za 15,4 posto.

Zagorski gospodarski zbor u Parku Matice hrvatske i Šetalištu hrvatskog narodnog preporoda ostat će otvoren do subote, 11. rujna. Radno vrijeme prodajno-izložbenog sajma je od 10 do 22 sata.